Monday, February 28, 2011

TEST: En iyi aile otomobili: Ford C-MAX


Geçtiğimiz hafta Ford’un davetlisi olarak Yeni Ford C-MAX ile tanışma organizasyonuna katıldım. Programımız sabah 09.00’da başladı. Ford görevlisi bizi evimizden C-MAX ile alıp, Serdar Bilgili’nin muhteşem oteli Ajia’ya götürdü. Kahvaltıyı otelde yaptık. Daha sonra Ford yetkilileri katılımcılara C-MAX araçlardaki yenilikleri ve kullanılan yeni teknolojileri anlattılar. Organizasyon kadınlara özel olarak düşünülmüş ve tanıtımlar ile araç özellikleri de kadın kullanıcılara yönelik hazırlanmıştı. Açıkçası markanın farklı hedef kitlelerle buluşması ve kendini anlatması son derece isabetli bir yaklaşım diyebilirim. Otomobil deyince akla genellikle erkekler geliyor fakat kadın sürücülerin sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. Kadınlar araç kullanmasalar bile satınalma kararını etkiliyorlar. Erkekler otomobil satın alırken muhakkak ailesini de düşünerek seçimi yapıyor diyebilirim. Özellikle de çocuklu  ve kalabalık aileler için otomobil seçimi son derece önemli. Ford C-MAX aileler için düşünülmüş ve tasarlanmış bir otomobil. Test ettik, tavsiye ediyoruz.


Behlül’le Bihter’in yasak aşk yuvasına gittik
Toplantıda araç hakkında gerekli bilgileri aldıktan sonra Riva’ya doğru konvoy halinde yola çıktık. Bugün şansımıza güneşli bir hava vardı. Köylerden geçerek, Aşk-ı Memnu dizisinin çekildiği Behlül’le Bihter’in yasak aşk yuvasına yani meşhur “Taş Ev”e gittik. Riva’nın virajlı yollarda C-MAX’in yol tutuşunu da test etmiş olduk. Şehirin karmaşasından uzaklaşıp, köylerden geçerken aracın panoramik camından etrafı izlemek oldukça keyifliydi. Taş Ev’e var varmaz ilk işimiz evin yatak odasını ziyaret etmek oldu. Dizi bitti ama biz hala Aşk-ı Memnu hatıralarıyla yaşıyoruz desem yalan olmaz herhalde. Resmen dizinin tadı damağımızda kaldı….

Çikolata yapmayı öğrendim…
Organizasyon kadınlar düşünülerek yapıldığı için marka yetkilileri daha renkli bir program düşünmüşler ve programa çikolata yapımını da dahil etmişler. Uzun zamandır aklımda çikolata kursuna gitmek vardı. Böylelikle kursa gitmeden işin ustasından çikolata yapımını öğrenmiş oldum.  Coccolat pasta tasarım atölyesinin yetenekli çikolata ustası tarafından verilen eğitim sonunda Espresso Truffle ve Konyaklı Kuru Üzümlü Truffle hazırlamayı öğrendim. Akşam eve kendi yaptığım çikolatalarla döndüğümde kız kardeşim o çikolataların benim tarafımdan yapıldığına bir türlü inanamadı ve sürekli nerden satın aldığımı sorup durdu. En sonunda etkinlik fotoğrafları ile çikolataları kendimin yaptığına ikna edebildim…


Kim demiş kadınlar araba park edemez diye?!
Yeni C-MAX’in en sevdiğim özelliklerinden biri park yeri bulması ve sorunsuz bir şekilde arabayı park edebilmeniz. Açıkçası bu park meselesi erkek arkadaşım ve benim için çok ciddi bir mesele. Çoğunlukla kalabalık bir yere giderken arabayı nereye bırakacağımız ciddi sorun oluyor. Zaten İstanbul trafiğinde varış noktasına gelene kadar trafikte içimiz daralıyor bir de park yeri aramak ve aracı park etmeye çalışmak ciddi sorun oluyor. Mesela geçende Nişantaşı’nda bir röportaja gitmek üzere evden çıktık. Röportaj öncesi CITY’s de bir kahve içelim hem de MOS Kuaför’ün sahibi sevgili dostumuz Orhan Bademli’yi görürüz diye düşündük. Alışveriş merkezinin otoparkına girmek ayrı sorun oldu, otoparkta yer bulmak ise apayrı bir sorun… Yanlış hatırlamıyorsam alışveriş merkezinin otoparkı 11 katlı ve biz ancak 9 kat aşağıya inerek kendimize uygun bir park yeri bulabildik. Bulmakla sorun bitmedi tabi kocaman ciplerin arasına coupe bir arabayı park etmek, hele de alan darsa eğer biraz uğraştırıyor. Normal şartlarda benim arabadan inip, sesli navigasyon görevi yaparak aracın güvenilir bir şekilde park edilmesini sağlamam gerekiyor. Az sağ yap, biraz sol, hoooop dur!… İşte bütün bu uğraşlara artık gerek yok.  Yeni C-MAX sizin için uygun olan park yerini bulmakla kalmıyor, park etmeye de yardımcı oluyor. Araçta yer alan sensörler sayesinde C-MAX sizin için gerekli direksiyon manevralarını yapıyor; siz sadece frene ve gaza basıp, vites değiştiriyorsunuz. Hepsi bu kadar! Böylelikle elini yan koltuğa atıp, direksiyon manevraları ile park etmeye çabalamak da tarihe karışıyor. Kadınları bu konuda beceriksizlikle suçlamak da!…
VİDEO:

Arka kapılar raylı, rahatça açılıp kapanıyor
Araç kapıları kaldırım yükseklikleri de düşünülerek, rahat açılıp kapanacak şekilde raylı mekanizma ile tasarlanmış. Bu sayede küçük çocuklar  rahatça araca bindirilebiliyor ve aynı şekilde güvenli olarak araçtan inebiliyorlar. Sürgülü kapılar ayrıca otoparklardaki dar alanlara ve beton kolonlara  karşı da avantaj sağlıyor.
VİDEO: 

Hem güçlü hem de güvenli 

Hem yeni C-MAX hem de Grand C-MAX, geniş iç hacmi ve tasarımı ile hem kullanışlı hem de oldukça şık modeller. Bunun yanı sıra da segmentindeki diğer bir çok araçtan daha güvenli olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim. Güvenliğe özel olarak dikkat çekmek istiyorum. C-MAX Euro NCAP çarpışma testlerinden en yüksek puanı almış yani 5 yıldızlı bir otomobil.
Aracın çok güçlü gövde yapısının yanı sıra bir de Akıllı Koruma Sistemi sayesinde sürücü ve yolcuların güvenliği için maksimum düzeyde tedbirler alınmış. Araçlarda bireysel tek kademeli ön hava yastıkları, sürücü ve ön yolcu için 3 boyutlu yan göğüs hava yastıkları ve yanında bir ve ikinci koltuk sıraları için standart yan perde hava yastıkları bulunuyor.
Haber bültenlerinde her gün trafik aşırı hız nedeniyle yapılan kazaları izliyoruz. Bu kazaların çoğu ölümlü oluyor ya da sürücü ve yolcular çarpmanın etkisiyle araç içinde sıkışıyorlar. C-MAX’lerde yüksek hız nedeniyle oluşan kazalar için bir dizi önlem alınmış. Önden alınan darbelerde sürücüden uzaklaşarak yolcuların baş ve gövdesi üzerinde oluşan yükleri azaltan yatay hareketli direksiyon kolonu sayesinde sürücü güvenliği daha da artırılmış. Araç tasarlanırken yayalar da unutulmamış. Daha fazla yaya koruma sağlamak için araçların ön burun tasarımları da özenli bir mühendislik çalışması yapılmış. Buna bağlı olarak katlanabilir silecek sistemi ve ön camın tabanındaki darbelerin etkisini azaltmaya yarayan ‘yumuşak’ kaporta tasarımı geliştirilmiş.
VİDEO:
Çocuklar unutulmamış
Yeni C-MAX serisinde arka koltuk yolcu güvenliği tasarımın önemli bir unsuru. C-MAX ve Grand C-MAX’ta tüm koltuklar üç noktalı emniyet kemerleriyle donatılırken ikinci koltuk sırasının dışta bulunan iki koltuğunda her iki modelde de ISOFIX bağlantısı bulunuyor. Yedi koltuklu Grand C-MAX aynı zamanda ikinci veya üçüncü koltuk sırasındaki herhangi bir yolcunun emniyet kemerini düzgün takmaması halinde sürücüyü uyaran yeni özel Arka Koltuk Emniyet Kemeri İkazı Sistemi’ne sahip. Bu sistem, özellikle araçta çocuklar seyahat ederken oldukça yardımcı olabilir. Emniyet kemerlerinin takılı olmaması durumunda sürücü, hem sesli hem görsel uyarılarla ikaz ediliyor. Sistem, yolculuk sırasında emniyet kemerlerinden birinin açılması halinde de uyarı sinyalleri veriyor. Bu sayede arka koltuktaki afacanların güvenliğini rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.
VİDEO:
Yakıtta cimri, çevreyi daha az kirletiyor
Yeni C-MAX araçlarda yepyeni 1.6 litre Ford EcoBoost motor kullanılmış. Bu motorlar ilk kez Ford’un C-MAX modellerinde kullanıldı. Peki nedir bu Ecoboost diyecek olursanız anlatayım…. Efendim Ecoboost motor, özellikleri sayesinde yüksek performansa karşın, %20 daha az yakıt tüketiyor. Ford Avrupa mühendislerince dünya çapında uygulama için geliştirilen yeni 1.6 litre motor, benzer  güç çıkışı olan geleneksel daha geniş hacimli benzinli motorlara kıyasla yüzde 20’ye kadar azaltılmış yakıt tüketimi ve CO2 salımları sunmak üzere en son güç aktarım sistemi teknolojilerini bünyesinde barındırıyor. 4 silindirli Ford EcoBoost güç aktarım sistemi; boyutu küçültülmüş, yüksek verimlilikli, düşük CO2 oranlı benzinli motorları ifade ediyor. Yani hem güçlü hem de daha çevreci yeni bir teknoloji diyebiliriz.
Eşya taşımak sorun olmaktan çıktı
Yapı marketlerin sayısının artmasıyla alışveriş alışkanlıklarımız da kökünden değişti. Artık yeni bir eşya ya da mobilya almak için çoğunlukla IKEA’nın yolunu tutuyoruz. Ev için alışveriş yaparken en büyük sorun satın aldığımız eşyaları taşımak. Bu yüzden eşya seçimini taşıyabileceğimiz ürünlerden yana yapıyoruz. Çoğu zaman satın almak istediğimiz eşyadan vazgeçip, rahat taşıyabileceğimiz eşyalara kafa yoruyoruz. Kendi arabamız varken gidip başka bir araç kiralayıp, eşya taşımak bana pek mantıklı gelmiyor. Neredeyse aldığımız eşya kadar nakliye ücreti ödemenin neresi mantıklı olabilir ki?!
VİDEO:
Alışveriş bitti ve diyelim ki satın aldığımız eşyaları arabaya sığdırdık. Peki biz nasıl sığacağız? Bir de bunu düşünmek gerekiyor. İşte C-MAX’in katlanabilir  koltukları burada devreye giriyor. Araba tıpkı bir puzzle gibi. İhtiyacınıza göre koltukları indirip, kaldırabiliyorsunuz. Böylelikle alışveriş sonrası eşya taşıma sıkıntısı da sona ermiş oluyor.

0 yorum: