Thursday, May 05, 2011

TEST: En iyi çamaşır makinesi hangisi?


Geçtiğimiz Cuma günü Bosch’un yeni çamaşır makinesinin tanıtım toplantısı için Bahçeköy Eventgarden’a gittim. Bosch ve Omo yetkililerinden çamaşır yıkama önerilerini dinledikten sonra kararımı verdim: En iyi çamaşır makinesi bana göre akıllı dozaj sistemine sahip, Bosch Ecologixx 8 i-DOS. Denedim, test ettim ve ürün hakkında bilgi sahibi olduktan sonra bu kararı verdim.  Bir çok markanın yarıştığı bir kategoride böylesine bir karar vermek tabi ki kolay olmadı. Marka yetkilileri bizleri ikna edebilmek için o gün gözümüzün önünde motor yağı testi bile yaptılar…

Reklamlarda hep görüp de yapmaya imrendiğim leke testini nihayet yakından gözlemleme fırsatım oldu. Aslında gönül isterdi ki toplatıda Omo’nun sloganını hayata geçirip, üstümüzü başımızı kirletip, sonra da çamaşırlarımızı tertemiz yapalım ve“kirlenmek güzeldir” diyelim. Temiz çamaşırlar için sadece iyi deterjan kullanmak yeterli değil… Bosch Ecologixx 8 i-DOS çamaşır makinesi, sahip olduğu Akıllı Otomatik Dozaj Sistemi sayesinde deterjan çekmecesine şişenin tamamı bir kez konan OMO Total Ultra Konsantre ile bir daha deterjan çekmecesini açmaya gerek kalmadan 40 defaya kadar yıkama yapıyor. Ayrıca, içine konulan çamaşırın miktarı, kirlilik derecesi ve kumaş cinsine göre kullanması gereken deterjan miktarına, uygun yıkama mekanikleri, sıcaklık derecesi ve devir sayısına da kendisi karar veriyor. İşin bu kısmı çok önemli. Firma yetkililerinden aldığım bilgiye göre 16 çeşit leke tipi varmış. Doğal olarak bu lekeleri çıkarmak için uygun programı seçmek gerekiyor. Anlayacağınız iş sadece iyi deterjan kullanmakla bitmiyor.

Elektrik ve sudan tasarruf edinEvin reisi ben olduğum için her fatura geldiğinde bizim evde küçük çaplı bir terör yaşanıyor. Ev ahalisi olarak ne kadar tasarruf etsek de ay sonu gelen faturalar hepimizi çıldırtıyor. Bu yüzden evde kullandığımız elektrik, doğalgaz ve su gibi zorunlu ihtiyaçları kullanırken daha dikkatli davranıyoruz. Özellikle su kullanımı konusunda daha hassasız. Çünkü oturduğumuz bölgede kartlı su sayaçları kullanılıyor. Bu sistemden bihaber olanlar  için açıklayayım… Evinizde kullandığınız suyu artık kontörle satın alıyorsunuz. Evet evet yanlış duymadınız. Artık su da kontörlü. Şair Orhan Veli’nin meşhur dizelerinde söylediği gibi artık hava da bedava değil, su da. Eskiden de su bedava değildi ama gene de tasarruflu kullanıyorduk. Şimdiyse İski size bir kart veriyor ve siz bu karta fatura ödeme merkezlerinden ihtiacınız kadar dolum yaptırıyorsunuz. Haftasonu suyunuz biterse işiniz yaş. Ne evde temizlik yapabiliyorsunuz, ne de hayati ihtiyaçlarınızı giderebiliyorsunuz. Bu yüzden temizlik yapmaya başlamadan ya da banyoya girmeden muhakkak suyun durumunu kontrol ediyorum. Çamaşır yıkamaya ise resmen korkar oldum. Su çabucak bitmesin diye haftalık çamaşır yıkama sayımı düşürdüm. Malum suyu idareli kullanmak gerekiyor. Haliyle evde kullandığımız elektronik aletleri satın alırken  enerji tasarruflu olmasına özellikle dikkat ediyorum. Yeni Bosch Ecologixx i- DOS, A enerji sınıfından yüzde 30 daha az enerji tüketiyor, yıllık yaklaşık 7 ton su ve litrelerce deterjan tasarrufu sağlıyormuş. Deterjan deyip de geçmeyin. Geçenlerde bir deterjan firması bir evin yıllık deterjan masafının 500 TL olduğunu açıklamıştı… Tüm bu özellikleri biraraya getirdiğimizde aile ekonomisine katkıda bulunmuş ve doğayı daha az enerji ve su tüketerek korumuş oluyorsunuz.

Ne kadar deterjan kullanacağım?Hepimizde kirli çamaşır için çok deterjan koymalıyız gibi bir yanılgı vardır. Buyüzden deterjan kullanımı konusunda bonkör davranırız. Haliyle bu hatalı davranış nedeniyle çamaşırlar yıkandıktan sonra kıyafetlerin üzerinde deterjan kalıntısı oluşur. Özellikle toz deterjanla yıkanan siyahlarda bu problem can sıkıcıdır. Bu yüzden çamaşırları tekrar tekrar durulamak istersiniz. Hele ki benim gibi deterjan alerjiniz varsa kıyafetlerdeki deterjan kalıntısı kabul edilemez bir durum olur. Bütün bu aşamalar haliyle daha fazla u ve elektrik tüketimi anlamına geliyor. Deterjanı az kullanınca da olmuyor. Bu sefer de kıyafetlerin üzerindeki lekeler çıkmıyor ve çamaşır suyu, leke çıkarıcı gibi ekstra yöntemlere başvuruyoruz. Çok kirli kıyafetleri yıkarken, lekeler çıksın diye  deterjanlı suda biraz bekletiyorum. Sonuç genelde olumlu oluyor. Kıyafetleri lekelenir lekelenmez üzerine deterjan döküp, soğuk su ile çitiliyorum. Bu şekilde yapmayınca lekeler daha inatçı oluyor ve çıkmamakta direniyor. Lekeler çıksın diye çamaşırları tekrar tekrar yıkadığımızda aslında sürekli yanlışları tekrar etmiş oluyoruz.Üstelik beyaz çamaşırlarımız da giderek grileşiyor. Yani kar gibi bembeyaz çamaşırlar için gerekli deterjan dozajını belirlemek ve ona göre doğru programda çamaşır yıkamak gerekiyor. İdeal dozaj dışında renkliler, beyazlar ve siyahlar için uygun türde deterjanlar kullanmanızı tavsiye ederim.


Kirli çamaşırlar nasıl yıkanır?
Bosch i-DOS çamaşır makinesi, bu tarz sıkıntıları size yaşatmıyor ve Omo ile birlikte tertemiz çamaşırlar yıkamanıza yardımcı oluyor. Özel sensörleri sayesinde makineye yüklediğiniz çamaşırın ağırlığını, kirlilik derecesini ve kumaş cinsini belirliyor. Bu bilgilere dayanarak da kullanacağı yıkama programını, uygun sıcaklık derecesini ve devir sayısını da kendi seçiyor ve en güzel kısmı ne kadar deterjan ve yumuşatıcı alması gerektiğini de kendi belirliyor. Böylece siz “acaba az mı deterjan koydum çamaşırlarım temizlenmeyecek mi?” Ya da “bu çamaşırlar da çok kirliydi çok deterjan koydum iyi temizlensin diye ama acaba deterjan lekesi kalır mı?” gibi sorunlarınıza da son veriyor.

Herşeyi kendisi ayarlayan, hamarat çamaşır makinesiBosch Ecologixx 8 i-DOS, çamaşırlarınızı tarttığı, kirlilik ve kumaş cinsine göre en uygun programı belirlediği için de ayrıca tasarruf sağlıyor. Örneğin 8 kg kapasiteli makinenin hepsini doldurmadıysanız, o da boşu boşuna 8 kg çamaşır için gerekli suyu ve deterjanı harcamıyor. İçinde kaç kilo çamaşır varsa o kadar deterjan ve su tüketiyor. i-DOS, yalnızca olması gereken deterjan miktarını belirlemekle kalmayıp, aynı zamanda “otomatik” program seçildiğinde, makineyi, makinede bulunan çamaşırın kumaş cinsine göre gerekli sıcaklık derecesi, yıkama,durulama ve sıkma mekanikleri ile en uygun programda çalıştırıyor. Siz makineye 1 kez sıvı deterjan koyuyor ve otomatik programını seçiyorsunuz, geri kalan; deterjan miktarı, sıcaklık derecesi, devir ve program seçim kararlarının tümünü sizin yerinize i-DOS hallediyor.

Toz deterjandan vazgeçemeyenleri de düşünmüşler…Bosch Ecologixx 8 i-DOS çamaşır makinesinin deterjan gözünde  bulunan 3. çekmece ile klasik toz deterjanlar ile de yıkama yapılabiliyor.


Kadına değer veren markaEtkinlikte TV’de beğenerek izlediğim reklam filmi de gösterildi.  Reklam filminde oyuncu seçimleri bana göre oldukça başarılı. Taner Birsel ve İdil Fırat, kadın ve erkek gözünden çamaşır yıkama deneyimini anlatıyorlar. Reklam, aile içinde yardımlaşmayı ve kadınların hayatta ne kadar fazla detay düşünmek zorunda kaldıkları anlatıyor. Bazen erkek arkadaşlarımız ya da eşlerimiz ne kadar çok konuştuğumuz ve detaycı olduğumuzdan şikayet ediyorlar. Düşünsenize bir çamaşır yıkamak gibi en basit bir işte bile bir sürü detay düşünmek zorunda kalıyoruz. Kadın olmak zor zanaat vesselam. Neyseki teknoloji her geçen gün gelişiyor ve biz de bu kadar fazla detayı düşünmek zorunda kalmıyoruz. Reklam filmi ile ilgili olarak Bosch’un kadına değer veren bir marka olduğunu vurgulayan Bosch Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Neylan Süer, “Tasarıma önem veren doğa dostu bir marka olarak özellikle 2007 yılından bu yana reklam filmlerimizde genel konsept olarak, Bosch ürünlerinin sahip olduğu özelliklerin Bosch’un kadınlara verdiği değer üzerinden anlatılmasından yola çıkıyoruz. Bosch i-DOS için hazırladığımız reklam filmimizde de aynı yaklaşımı göz ettik. Ancak bu defa, çamaşır yıkama konusunu bir erkek ve bir kadının gözüyle ele aldık. Her iki tarafın da yaklaşımlarını ayrı ayrı anlatan iki ayrı film çektik. Ama bu iki farklı film, bir araya geldiğinde, tıpkı bir çiftin birbirini tamamlaması gibi tek ve bütün bir film oluyor. İlhamını da Bosch i-Dos’un sunduğu yaşam için eşsiz teknolojiden alıyor” diyor.


 ●     i-DOS: Mükemmel yıkama için akıllı dozaj sistemi
●     8 kg
●     1400 devir
●     A sınıfından %30 daha tasarruflu sistemi
●     VarioPerfect: Mükemmel yıkama performansı ile ister hızlı ister ekonomik yıkama seçeneği
○     SpeedPerfect (%60’a varan zaman tasarrufu)
○     EcoPerfect (A sınıfından %30 daha tasarruf) fonksiyon tuşları
●     Yeni süper sessiz BLDC motor
●     Büyük dijital ekran, tek su girişli
●     Süper-Kısa 15′ programı
●     Kolay ütüleme
●     Titreşim önleyici yan duvarlar
●     Otomatik leke çıkarma
●     VarioSoft tambur (özel su damlası yapısındaki tambur) ile hassas yıkama
●     Özel programlar: Hassas, gömlek, spor giysileri

0 yorum: