Friday, October 01, 2010

Kendi işini kurmak isteyen kadınlar ne yapmalı? İşte patroniçe olmanın sırları...


AB ve ABD’de çalışma hayatlarında, iş projelerinde kadın girişimcilere yıllardır özel destekleme ve geliştirme hizmetleri verilmekte iken, Türkiye’de kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve uluslararası kuruluşların kadın girişimcilerin sayısının ve etkinliğinin artırılmasına yönelik çalışmalarında 1990’lı yıllardan itibaren artış oldu. Bu alanda politika, program ve destek hizmetleri hızla yaygınlaşıyor. Küçük girişimcilerin iş kurmasını ve geliştirmesini kolaylaştırmayı amaçlayan iş geliştirme merkezleri (İŞGEM) modelinden hareketle AB ve KOSGEB destekli olarak kadınlara özel iş geliştirme merkezleri açıldı.

İTO haber kaynağına göre ülkemizde her 100 girişimciden sadece 9’u kadın. Daha önce evlerinde boş oturan ve ne iş yapıyorsunuz sorusuna “ev hanımıyım” cevabını veren kadınlar, KİŞGEM merkezlerinde çalışma hayatına atılarak kendilerini “iş kadını” olarak tanımlamanın ve kendi başarı öykülerini yaratmanın peşindeler… Bu hafta ki röportaj konuğum ise KİŞGEM’in yardım meleği Nesrin Çıklabakkal…

Nesrin Hanım, PENDİK KİŞGEM’in kuruluş hikayesini, hedeflerini bizimle paylaşır mısınız?
KİŞGEM  Kadın Girişimci İş Geliştirme Merkezi, Avrupa Birliği’nin Kadın Girişimcileri Destek Projesi kapsamında 2007 yılında açılmıştır. 2007 yılında bu projenin ilk startı verilmiş, 2008’in Temmuz ayında da ilk girişimcileri alınmıştır. 2009 Ocak ayından itibariyle de Avrupa Birliği  destek kısmı  bitmiştir. Bu proje kapsamında Türkiye’de dört ayrı ilde Kadın  Girişimci İş Geliştirme Merkezleri açılmıştır.Bunlar Pendik/İstanbul, Hacıbektaş/Nevşehir, Çorum ve Kütahya’da yer almaktadırlar. Aslında bu merkezlerin temel isimleri İş Geliştirme Merkezi. Kadın girişimciler için yurt dışından bir fon alınabileceği için kadınlar için de merkezler olsun düşüncesi ile bu merkezler kurulmuş. Normalde İş Geliştirme Merkezlerinde  kadın-erkek ayrımı olmaksızın girişimciler faaliyet gösteriyorlar.  Pendik Kadın Girişimci İş Geliştirme merkezindeki girişimcilerin  tamamı kadın. Sadece ortaklık yapılarında hisselerin %51’inin kadın girişimciye ait olması gerekmekte.

Pendik KİŞGEM’de yer almanın şartları nelerdir? Kadın girişimcilerin bu anlamda  ne yapması  gerekiyor?
Burada yer almanın en temel koşulu; bir iş fikrine sahip olmak. Burası tümüyle eğitim veren bir birim değil. O yüzden girişimcinin kendi işini yapıyor olmasını bekliyoruz tabi çok doğal olarak. İşini nasıl yapacağı konusunda ise yapacağı iş ile ilgili girişimcinin ya bir eğitim ya da deneyiminin olması gerekiyor. Yani bir arka plan olmalı. Girişimcinin detaylandırılmış iş fikrine sahip olması gerekir. Ben bir şey yapmak istiyorum ile değil, örneğin bu kalemi üretmek istiyorum ile gelmesi lazım. Bizim öncelikle kriterimiz girişimcilerin bir fikre sahip olması. Biz bu fikri girişimcinin hayata geçirip geçiremeyeceği konusuna odaklanıyoruz.

Üretim demişken, buranın şartları üretim yapmaya uygun mu?
Buradaki İş Geliştirme Merkezi 3 katlı ve toplamda 29 kadın girişimciye hizmet verebilecek kapasitede. Burada girişimcilere kiraya verilen alanlara biz “işlik” diyoruz. Bu alanlar 20 ile 106 m2 arasında değişik ebatlardadır.Örneğin siz bana öyle bir iş fikri ile gelirsiniz ki; işin açık alanda yapılması gerekir ve en az 1500 m2 bir depolama alanına ihtiyacınız vardır. Böyle bir durumda biz bu talebe olumlu cevap veremiyoruz. Yani girişimcinin yapacağı işin merkezin fiziksel şartlarına da uygun olması gerekiyor. Yine aynı şekilde bir iş fikri ile kadın girişimci  adayı bize geldi. Yapacağı iş biraz görsellikle ilgili fakat burası mağaza konseptine sahip değil.  O zaman vitrin konseptine sahip bir iş fikri burada uygulanamaz. Ancak işin üretim kısmı için girişimciye destek verebiliriz. Vitrin ile ilgili konseptin başka bir yerde oluşturulması gerekir.
O vakit burada daha çok ofis ve büro hizmeti veriliyor diyebilir miyiz? 
Ofis, büro ya da atölye. Öyle bir iş yapmalısınız ki merkezimin fiziksel şartlarına uygun olmalı. Örneğin; Merkezimizin sadecek iç alanlarında su ve atık su tesisi bulunmuyor. Bu ne demek oluyor: Sizin su ve aynı zamanda atık su tesisatı gerektiren bir iş fikriniz varsa burada bu iş fikrini uygulamak için gerekli imkan yok. Özellikle gıda üretiiminde bu sorun yaşanıyor. Gıda ile ilgili iş fikirlerinde bu yüzden gerekli izinler alınamıyor. Örneğin; başka bir girişimcimiz gelmişti. Tekstil sektöründe baskı yapacak bir hanım ama baskı yapılan malzemelerin atık suları oluşuyor ve atık suları giderecek bir mekanizma olması lazım. Merkezimizde bu yok. Tekstil ile ilgili girişimleri onaylayabiliyorken, tesisimizde bu mekanizmanın olmaması nedeniyle böyle bir iş fikrini onaylayamayabiliyoruz. Ya da geçtiğimiz günlerde çay kaşığı galvanizi yapmak isteyen bir hanım başvurdu bize. Görünüşte bütün herşey iyi ama bu iş için kullanılacak makinenin ebadını bulunduğumuz odanın iki katı düşünün. Yere de gömülmesi gerekiyor. Fiziksel olarak bu mümkün değil tabi. Bazen bu tarz kısıtlamalar olabiliyor. Girişimcinin hem bir iş fikri olmalı, hem de iş fikrininin burada yapılıp-yapılamayacağına beraberce karar vermeliyiz. Gerek ekipmanın konuşlandırılması, gerek iç mekanda bu işlerin yapılabilir olup-olmaması önemli. Mesela torna-tesviye burada yapılabilecek bir iş değil.

Matbaa da olmaz sanırım… 
Matbaa vardı. Küçük ölçekli bir matbaa faaliyeti gerçekleştirilebilir.

Matbaa işletmelerinde bütün makinaların birarada olması gerekmiyor mu? 
Hepsinin aynı yerde olması kolaylık sağlayacaktır tabii ki,  bazen basımın bir kısmının farklı bir yerde yapılması  gerekirken paketleme yada işlerin birleştirilmesi gibi çalışmaların ise farklı mekanlarda gerçekleştirilmesi mümkün olmaktadır. Birtakım işlerde bu tür kısıtlamalar olabiliyor. O yüzden girişimcinin iş fikri merkezimizde uygulanmaya uygun mu öncelikle bunu anlamaya çalışıyoruz. Ona iş fikri ile ilgili sorular soruyoruz. “Sizin ne kadarlık bir alana ihtiyacınız var?”,  “İş fikrinizi gerçekleştimek için nelere ihtiyacını var?” biz bu koşulları fiziki olarak yerine getirebiliyorsak, girişimci için bizim şartlarımız uygunsa, herşey denk düşüyorsa ve girişimcinin iş kurmakla ilgili  talebi geçerliyse, o zaman girişimcinin başvurusunu alıyoruz.
KİŞGEM’de çalışmalarını sürdüren girişimciler hangi alanlarda faaliyet gösteriyorlar? 
Örneğin burada bayan dış giyim var mesela. Hatta girişte kumaşları görmüş olabilirsiniz. Personel giyimi ile ilgili faaliyet gösteren bir girişimcimiz var. Reklam, halkla ilişkiler, grafik tasarım ile ilgili çalışmalar yürüten girişimcilerimiz var. Reklam ve promosyonel malzeme üretimi yapan başka bir girişimcimiz var. Kişiye özel yatak imalatı yapan ve atölyesi burada olan bir girişimcimiz var. Mağazası farklı bir semtte ama imalat yeri burası. Kasnak nakışı yapan, bir girişimcimiz var. Onun da minik bir mağazası var. Ürünlerini burada üretip, mağazasında teşhir ederek satışını gerçekleştiriyor. Cam objeler imalatı gerçekleştiren bir girişimci kızımız var. Yine seramik sektöründe iş yapan bir girişimcimiz var. Gelinlik imalatı yapan başka bir girişimcimiz var.

Seramik fırını sağlıyor musunuz peki? 
Girişimciler kendi ekipmanlarını kendileri temin ediyorlar.

Seramik çalışması için su kullanımı ve pişirme fırını gerekli değil mi? 
Cam objeler imalatı gerçekleştiren girişimcimizin fırını var mesela ama seramik çalışmaları yapan girişimcimiz henüz fırınını almadı, görüşmeleri devam ediyor. Girişimcilerimiz kendi makine ve teçhizatlarını kendileri temin ediyorlar.

Girişimcilere fon sağlanıyor mu?
Merkezin girişimcilere kuruluş sermayesi ya da ham madde alımı ya da başka bir şey adı  altında verdiği bir fon yok. Merkezin  kendisi  bir proje. Pendik Belediyesi tarafından yürütülüyor. Bina ile ilgili tüm destek hizmetleri Pendik Belediyesi tarafından verilmekte . Bunun dışında diğer destek hizmetlerini bizler veriyoruz.

Ne gibi destekler mesela bunlar? 
Örneğin KOSGEB desteklerinden yararlanabilmesi için bir iş planı yapması gerekiyor. O iş planını beraber yapıyoruz. Ardından  finansman destek kısmı KOSGEB desteklerinden faydalanılarak çözülüyor. Bu, bütün İŞGEM’lerde böyle. Yani KOSGEB buradaki bütün yeni girişimcilere Yeni Girişimci Destek Paketi adıyla bir paket sunuyor.

Bildiğim kadarıyla geçtiğimiz Haziran ayında açıklanan yeni girişimci paketi kapsamında geri ödemesiz bir destek sunuyor. Bu desteğin kapsamı nedir?
27.000 TL’lik bir destek sunuluyor toplamda. Burada yer alan herhangi bir girişimci bu desteği almak için başvuru hakkına sahip. Yeni girişimci destek paketi toplamda 27.000 TL’lik hibe ve 70.000 TL’lik makine teçhizat kredisisinden oluşmaktadır. Bu kredi iki gruptaki girişimci adayına veriliyor. Birincisi Uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayarak işini kuran girişimcilere,ikincisi ise   İşgem girişimcilerine . İŞGEM’in içerisinde faaliyet gösteren girişimlerin başvuru hakkı var. Bunun dışında  girişimcilerin dışarıdan KOSGEB’e başvurarak, 27.000 TL’yi almaya hakkı yok zaten. Onun için girişimcilerin İŞGEM’lerde faaliyet göstermesi anlamlı hale geliyor.

O halde “Bir iş fikrim, kafamda tasarladığım bir projem var” diyen kadın girişimci ne yapmalı, işe nereden başlamalı?
Girişimcinin şöyle bir fikri olabilir: Ben bir şey yapmak istiyorum ama bunu şirketleşmeden yapmak istiyorum.  Evde, farklı alanlarda üretim yapıp, satış kanallarını kullanarak satışı gerçekleştirmek şeklinde olabilir. Ya da bunun dışında işi biraz daha büyüterek, şirketleşme aşamasına gelmiş girişimciler var. İşte bu noktada KOSGEB’in desteklerinden yararlanmanın yolu açılmış oluyor. Yani bu 27.000 TL’lik hibeyi ve 70.000 TL’lik destek kısmını da dahil olmak üzere, KOSGEB’in diğer desteklerinden yararlanmanın esas koşulu;girişimcinin bir şirketinin olması ve KOSGEB datasına dahil olması. Böylelikle KOSGEB’in diğer desteklerinden de yararlanabiliyorsunuz.

Peki girişimciler şirket kurmak istemiyorlarsa o zaman ne yapmaları gerekiyor?
Girişimcinin öncelikle bu kararı vermesi gerekiyor. Bazen girişimcilerin yakın çevresinden tavsiyeler gelebiliyor. Evde yapabileceği türde işler  söz konusu olabiliyor. Bu durumda eğer girişimci şirketleşmeden bu işi götürebileceğini düşünüyorsa bu şekilde faaliyetine devam etmeli.Oysa şirketleşmeye karar verdiğinizde  maliyetler  çoğalıyor. Şirket kurulum masraflarından tutun da, oda kayıtları vs. bir sürü şey. Bir de kişinin buna hazır olup olması önemli. Böyle bir şey mi hedefliyor. Yoksa başka bir düşüncesi mi var?…
Diğer grupta işler daha farklı. Siz bir iş kurmak, bir iş verene bağlı çalışmamak ama kendi işinizin başında olarak, belki de daha sonraları başkalarını istihdam ederek farklı bir yol   izleyeceksiniz. Bunu istiyorsanız, bir iş fikriniz varsa, bizim de fiziksel şartlarımız uygunsa o zaman girişimcinin iş  fikrini değerlendiriyoruz.  Girişimci adayı İstanbul içerisinde nereden gelirse gelsin, farketmiyor. Öncelikle iş fikrinin yapılabilirliğine bakıyoruz ama şunu da söylüyoruz: Sizin burası iş yeriniz olacağı için uzak bir yerden iş yerinize düzenli olarak gelemeyebilirsiniz.

Girişimcinin her gün iş yerinde mi olması gerekiyor? 
Girişimcinin her gün burada olmasından ziyade, iş yerinin  yaşayan bir  iş yeri olması gerekiyor. Girişimcinin her gün burada olmasına gerek yok. Müşteri ile görüşebilir ya da yaptığı iş daha farklıdır ve dışarıda olmasını gerektiriyordur. Örneğin bir girişimcimiz var: İlaç olarak kullanılan bir ürünü ithal ediyor ve güzellik salonlarına, eczanelere ve  ayak bakım merkezlerine pazarlıyor. Şimdi bu hanımefendi ürünleri alıp, doğrudan tanıtımını gerçekleştiriyor. Mesela onun buraya her gün gelmesini beklemiyoruz. Zaten işi böyle bir şey. Ama sizin tekstil atölyeniz varsa ve imalat yapacağım diyorsanız, iş yerinizin belirli bir periyotta açık olması gerekiyor.

İşin başında durmak gerekiyor sanırım… 
Doğal olarak. Ama hizmet sektöründe çalışan  girişimcileriniz gidip müşterileri ile görüşecekler tabii ki.  İş neyi gerektiriyorsa, o olmalı.

Ofis alanlarının kullanımı için girişimci bayanlardan herhangi bir ücret talep ediyor musunuz? 
Girişimci faaliyet göstereceği alanı kiralıyor. İlk yıl biraz daha düşük, ikinci yıl biraz daha yüksek olan kira bedelleri ile. Ama bu ücretler dışarısı ile  hiç karşılaştırılamayacak seviyede.

Mesela ne kadar?
İlk yıl  için kira metre karesi 4 TL+KDV(aylık). İkinci yıl için 6 TL+KDV(aylık) kira talep ediyoruz. Örnek vermek gerekirse; 25 metrekarelik bir ofis kiralarsanız, ilk yıl için  aylık kiranız 100 TL+KDV, ikinci yıl için ise.150 TL+KDV

Kira dışında maddi talepleriniz var mı peki? 
Binanın  giderlerinin tamamını biz üstleniyoruz sadece iç alanda girişimcinin kendi kiralamış olduğu ofis veya üretim alanında kullandığı elektriğin abonmalığını yapmasını istiyoruz. Ortak alanlardaki elektrik,su,doğalgaz giderlerine girişimci tarafından bir bedel ödenmiyor. Bütün bu giderleri biz karşılıyoruz. Doğalgaz  ise sadece girişimcinin faaliyet gösterdiği kendi iç alanındaki kullanımı için doğuyor. Kurulduğumuzdan beri yani iki yıldır kadın girişimcilerimize bu meblağı yansıtmadık. Yakında bu rakamlar kadın girişimcilerimize yansıtılacak. Bu rakam zaten çok düşük bir miktar olacaktır.

KİŞGEM’de işler nasıl yürüyor? 
Kadın girişimcilere desteklemek şeklinde yürüyor. Yani hem başarılı işletmeler kurulmasını sağlamak, hem o işlerin ilerlemesini sağlamak, kadın girişimciliğini geliştirmek, aynı zamanda onların istihdam oluşturmasını sağlayarak, bu bölgedeki kişilerin de istihdamı için de katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Hammadde temini konusunda destek veriyor musunuz?
Hammadde alımı konusunda bir destek vermiyoruz.  Girişimcinin kendi satın alma birimi olması gerekir.

Pendik belediyesi sınırları içerisinde yer alan  iş adamlarından ya da derneklerden ya da kuruluşlardan burada yer alan 
işletmeler arasında iş birlikleri  oluyor mu?
PESİAD (Pendik Sanayici ve İşadamları Derneği) zaten bizim paydaşlarımızdan. Dolayısıle onlarla olan bu iş birliğimiz beraberinde yeni iş birliktelikleri doğuruyor. PESİAD yöneticisi zaten bizim icra kurulu üyemiz. Zaman zaman ortak çalışmalarımız oluyor. Kendileri ile eğitim alanında da ortak çalışmalarımız oldu.

Eğitim alanındaki ortak çalışmalarınızdan biraz bahsedebilir misiniz?
Eğitimde örneğin  geçtiğimiz yıl Pendik Belediyesi  Okan üniversitesi   KİŞGEM ve PESİAD’’la Eğitim ve Araştırma ile ilgili konularda işbirliği yapılmasına dair ortak bir  protokol imzalandı .Protokol kapsamında  bizlere Okan Üniversitesi 9 haftalık bir eğitim organize etti.

Bu iş süreçleriyle ilgili bir eğitim mi yoksa …… 
Burada girişimcilerin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenen eğitimler söz konusu. Öncelikle üniversite ile hep beraber bir görüşme yapıldı ve ihtiyaçlara yönelik eğitimler saptandı. Bu yıl benzer yöntemlerle yeni bir eğitim programı organize edilecek.

Eğitimin içeriği neydi?
Örneğin eğitim içerisinde stres yönetimi  vardı. İş planı oluşturma vardı. temel muhasebe finansmanı, pazarlama stratejileri, müşteri ilişkileri yönetimi, e ticaret, insan kaynakları ,dış ticaret finansmanı hatta dış ticaret finansmanı eğitim hocamız kendiliğinden  yaz tatilinde de her perşembe buraya gelerek ,dış ticaretle ilgili eğitimi detaylandırdı. Bu eğitim devam ediyor. Bunun dışında sürekli bu tarz iş birliktelikleri oluyor ve kadın girişimcilerimiz bu eğitim fırsatlarından faydalanıyorlar.

Kadınlar için tam anlamıyla  bir “iş kadını yetiştirme merkezi”siniz öyle mi? 
Yani girişimci olmaya niyetlenen birisine tam anlamıyla donanımlı bir iş kadını  (burası için söylüyorum) olmayla ilgili eğitimler veriliyor. İş birlikleri yapılıyor. Üniversitelerle iş birliği yapılıp, gerekli eğitimlerin alınması sağlanıyor . PESİAD gibi önemli birliklerden destek alınıyor . Eğitimler buradaki girişimci kadınlara açık.

Mesela ne tür eğitimler verebiliyor ?
Örneğin  PESİAD AB projesi hazırlama eğitimi vermişti.

AB Projelerinden nasıl destek alınabiliyor?
AB Projelerini başvurmak isteyen insanlara tavsiyem; bu işle ilişkili kurumlarla iletişime geçmeleri. Böyle bir projeyi yapabilmek, o bölgede uygun ise ya da onların istedikleri şey o bölge için uygunsa, o projede ne tip destekler alınabilir buna bakmak lazım. Çünkü AB Projeleri zaten bireysel, tek tek yapılan şeyler değil. Birkaç kurumla  beraber yürütülen şeyler …

Nasıl yani?
Aslında AB Projeleri ülkemizde biraz yanlış algılanıyor. Bu projelerin sosyal sorumluluk gibi bir fayda içermesi   gerekiyor. Burada kişisel faydadan ziyade, daha kapsamlı bir faydaya yönelik bir çalışma olması gerekiyor. Bazen bunları sivil toplum kuruluşları yapıyor. Bazen dernekler yapıyor. Bir AB  Projesinin bu tarz paydaşları oluyor ,zaten o açılan çağrıda paydaşların ne tip niteliklere sahip olması gerekli olduğu yazıyor. Yani şu   grupta şöyle bir proje yapabilirsiniz şeklinde.  Çağrıların kapsamında neler var ise örneğin; bizim projemiz kadın girişimcileri desteklemekle ilgili bir bölüm açılmıştı ona istinaden başvuruldu. Şimdi mesela 7.çerçevede hangi bölümde açık çağrı varsa ne tip paydaşlar onlarla beraber   bir proje  hazırlamak gerekiyor.

Tek başına AB Projesi yapılamıyor o zaman… 
Bireysel olarak sizin kendi başınıza fikriniz olabilir ama bu fikri beraberce uygulayabilecek paydaşa ihtiyacınız var. Belki bulunduğunuz bölgede, ya da yakın çevrenizde  iletişimde bulunduğunuz  yerlerle bunları görüşebiliyorsunuz . Böyle bir açık çağrı var  ve biz bu konuda destek arayışı içindeyiz, beraberce bu projeyi oluşturabilirmiyiz diye onlarla görüşme gerçekleştirebilirsiniz. süreç bana göre bu şekilde işliyor yani kendiliğinden bir kişiyle gitmiyor zaten.

Sanırım destekler bölgelere göre ayrılyor ve bu ayrımlara göre 3. bölge ve 4.bölge KOSGEB kredileri bakımından daha şanslı?
Tüm bölgeler destek alıyorlar fakat bazı bölgelerin oranları biraz farklı olabiliyor.

Olayın özünü anladım galiba… 
Yapmak istediğiniz projede aslında yani projedeki fayda nereyle,  hangi birimle daha ilişkiliyse o birimlerle iletişim kurarak, gerçekleştirilebilecek bir çalışma olması lazım. Kendi başınıza olacak bir şey değil.

Bu çağrıları ve hibeleri nereden düzenli olarak takip edebiliriz?
Mesela TÜBİTAK’ın internet sitesini düzenli olarak takip edebilirsiniz. Adresi tubitak.gov.tr.
Sonra www.fp7.org.tr ve ab-ilan.com adında siteler var. Oralarada bakılabilir. Bunun dışında proje hazırlamasını bilen bir kişinin görüşleri de sizin için yol gösterici olabilir.

Bildiğim kadarıyla bu konuda profesyonel danışmanlık veren şirketler de var. Kime başvurmak gerekiyor bu iş için? Belediyelerde böyle bir birim var mı? 
Eğer bu tarz çalışmalar yapan firmalar varsa ki muhakkak vardır. Proje danışmanlığı şeklinde ve üniversitelerin bünyesinde olabilir. Eğer sizin bu konuda bir bilginiz yoksa ve sosyal paydaşların bünyesinde bu tarz bir birim mevcut değilse bu firmalardan ya da üniversitelerin ilgili birimlerinden profesyonel yardım almak gerekebilir.

KİŞGEM merkezleri Türkiye’de hangi şehirlerde hizmet vermektedir, kaç merkez vardir?
4 tane Kadın Girişimci İş Geliştirme Merkezi var. Bu İş GeliştirmeMerkezleri Pendik’teki KİŞGEM yani biz Pendik Belediyesi ile, Kütahya’daki Kütahya Belediyesi ile, Nevşehir Hacı Bektaş’taki Nevşehir Hacı Bektaş Kaymakamlığı ile, Çorum’daki Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile birlikte yürütülüyor. Yani bir projenin hayata geçebilmesi için en temel şeylerden biri; o projeyi götürecek, destekleyecek bir birimin, kurumun olması ve hizmetin kamusal alanda gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bizim projemiz için söylemek gerekirse, İş Geliştirme Merkezi’nde destek hizmetlerinin büyük bir kısmı birileri tarafından karşılanmalı. İşte o hizmetleri karşılayan kurum yerel ve beraberinde birlikte çalışan kurumlar olabilir. Yani insanların küçük illerde olduğu gibi bir sinerji oluşturarak, hep birlikte hareket etmesi gerekiyor.

Daha evvel hiç çalışmamış kadınların biraz cesaretsiz şekilde gelip, “Birikmiş param var ama ne yapacağımı ve nasıl değerlendireceğimi bilmiyorum”  demeleri halinde KİŞGEM’in bir yol haritasi var mi?
Kişiye ne yapacağını söylemenin doğru olacağına inanmıyoruz çünkü bir işin gerçekleştirilebilmesi için arka planda bazı niteliklere sahip olunması lazım. Giriimcinin eğer bu niteliklere sahip olduğunu düşünüyorsak, o zaman iş kurulabilir ve sürdürülebilir. Dolayısı ile biz parası olan ve iş kurmak isteyen girişimci kadınlara doğrudan “evet sen bu işi yapmalısın” demek istemiyoruz. Yani sizin paranız var ama “sizin yapacağınız iş şudur” diyemiyoruz. O zaman paranızın çöpe gitmesi gibi bir duruma da aracı olmuş oluruz. Burada amaç bu değil. Amacımız başarılı işletmeler kurulmasını sağlamak.

Yani sonuçta siz herhangi bir para işletme kurumu değilsiniz finansal bir hizmet vermiyorsunuz…
Para değil fikir olması gerekiyor bizim için. Fikir değerlendiriliyor. Gelen fikirleri hep beraber tartışmış oluyoruz ama fikrin aslında girişimci adayından gelmesi lazım. Fikir yoksa eğer, girişimci de olunamaz. Ancak şöyle olur: Başkasının fikrini hayata geçirir, yine girişimci olur.

Fikir çalmayla da girişimci olunabilir, öyle mi?
Çalmak olarak değerlendirilmeyebilir. Hani bazen yakın çevrenizde insanlar sizin yeteneklerinizi çok iyi değerlendirir. “Bak sen bu iş iyi bu işe girebilirsin” gibi  önerilerde bulunabilirler. Bu konuyu  çok normal ve değerlendirilebilir bulursanız, düşünmeye çalışır ve dikkate alırsınız. Ya da size öyle bir destekleyici  açıklama yapar ve derki;  “Sen insanları iyi ikna ediyorsun, o yüzden kolaylıkla  bu işi yapabilirsin.” “Şu yönünde iyi örneğin;  yada güzellik ürünleri  alanında  bir şey yapabilirsin” dediğinde bunu dikkate alabilirsiniz ama bunu sizi  ilk kez dinleyen  değilde, sizi yakından  tanıyan insanların yapması lazım. Doğrusu bu çünkü.

İş akışı nasıl oluyor o halde? 
KİŞGEM in içerisinde  yer almak isteyen  bütün girişimcileri bir icra kurulu görüşmesi ve değerlendirmesi sonrasında kabul ediyoruz.Biz   girişimci  başvuru sürecini icra kurulu ile birlikte yürütüyoruz.Yönetim olarak ikna olduktan sonra icra kuruluna talebi sunuyoruz.Öncelikle girişimci adayı ile  ön görüşmeyi yapıyor ,eğer başvuruyu değerlendirilebilir buluyorsak  projesini olgunlaştırıyoruz.Daha sonra bu başvuru talebini  ve gerekli dökümanları icra kurulu toplantısında önce ön sunum olarak icra kurulu ile  paylaşıyoruz. İş fikrini değerlendirilebilir buluyorlar ise ikinci icra kurulu toplantısında girişimci adayını doğrudan icra kurulu ile görüştürüyoruz. Girişimci adayı bu yolla kendini tanıtıyor, yani üretim sektöründe ise, imalat yapıyorsa örneğin  bir numunesi varsa bunu gösteriyor. Hizmet sektöründe ise   slayt gösterisi yapabiliyor yada soru cevap şeklinde ilerleniyor. Kişi kendini nasıl en iyi ifade ederse, o şekilde bir sunum yapmış oluyor.Bir başkasına neden iş kurmak istediğini neler yapacağını anlatıyor. Bu kurulun daimi üyelerinden birisi de KOSGEB dir.
Girişimci İş Geliştirme Merkezinde yer aldıktan sonra  yeni girişimcilik destek paketinin başvurusunu yapıyor. Süreç ondan sonra işliyor ama bunun dışında  başka desteklerden yararlanmak istiyorsa doğrudan başvurabiliyor.Her girişimci ile ilgilenen bir uzman oluyor ve mutlaka o yetkilinin aracılığıyla diğer desteklerden de yararlanma konusunda detaylı bilgilendirme gerçekleştirilmiş oluyor.

Girişimci olmak için hangi şartlar gerekiyor?
Dediğim gibi iş fikri olması gerekiyor. İş fikrini burada yapılandırmaması, fikrin kendine ait ve uygulanabilir olması gerekiyor. Mesela buraya gelip, tekstil üretimi yapmak istiyorum diyen bir bayan girişimcinin bu iş ile ilgili tecrübesi, sertifikası olması  ya da bu işi daha önce yapmış olması gerekir. Bazı işler teknik bilgi de gerektiriyor. Örneğin bir girişimci hanımefendi geldi, hanımefendiyle görüştüm. Her şey ilk görüşmede tamam gibi görünüyordu. İkinci görüşmeye beraberinde eşi ve aynı zamanda ustası olacak kişi de geldi. Üretim yapılacak alana gittik ama gördük ki üretim yapılacak makine odaya sığmıyor. Makinenin yerleştirilmesi için çalışılabilecek alanın biraz daha yerin altın girilebilecek şekilde olması gerekiyor. Mesela bu girişimcimizin projesini fiziksel alanımız müsait olmadığı için değerlendiremedik.  Teknik bilgiye sahip olmazsanız, gerçekleşemeyecek işler var. Bu iş fikri de onlardan biriydi. Girişimcimiz daha önce bu işi farklı kanallar aracılığıyla yapmış, işi biliyor. Müşterileri tanıyor, pazarlamayı biliyor. Aslında herşey tamam görünüşte ama teknik şartlardan dolayı olmadı.

Röportajı sonlandırırken son olarak KİŞGEM bünyesinde faaliyet gösteren başarılı girişimcilerden Ayşegül Ekti’nin başarı hikayesini kendi ağzından sizlerle paylaşmak istiyorum…
Neden ismimiz “to be istanbul” öncelikle bunu anlatarak başlamak isterim. Bir  çok kültür disiplininden etkilenmiş ve hala etkilenen bir metropol olan İstanbul bizim çalıştığımız markaların da vizyonunda  ve misyonunda  etkili bir yere  sahiptir diye düşünmekteyiz. Geliştirdiğimiz projeler  ve yaptığımız tasarımlarda bu  kültürel zenginliği kullanmaktayız. Bir  markaya  katalog yanında,  3D boyutlu işlerde planmaktayız. Bir broşürün  konulacağı stand  da bizim üretim alanımıza girmektedir. Markanın ihtiyacı olan mottoyu yada deseni yaratmak bizim işimiz.
Ben kim miyim? Ayşegül Ekti  ajans kurucu başkanı.1976 İstanbul doğumluyum. Bir küçük oğlum var minik bir aileye sahibim. Güzel sanatlar Grafik tasarım mezunuyum. Mesleğimi çok severek yapan, bunu da müşterilerime hissettiren biriyim. Pendik KİŞGEM bünyesinde açtığım ajansımdan beklentim yüksek, hedefler  büyük. Kadınların desteklendiği bir projede yer almaktan çok mutluyum. Bana ayrılmış süreyi ve verilen kaliteli eğitimlerin hakkını vermek için çok çalışmak gerekiyor. Bunun bilinciyle,  hep birlikte kazanma düşüncesinin verdiği heyecanla, çok güzel işler yaptığımız ve bundan sonrada yapacağımız inancıdayız.
Çalıştığımız bazı  büyük markalardan size örnek verirsem  eğer; Pendorya AVM, Marriot Asia Otel, Reysaş Lojistik, Pentaş A.Ş, Unica ve bir çok kobi markası..

Röportaj: Nurhan Demirel
Röportajı hazırlamamda yardımlarını esirgemeyen kız kardeşim Nazmiye Demirel ve Melahat Öztürk’e katkılarından dolayı sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum…

0 yorum: