Thursday, October 14, 2010

Röportaj: Garanti Bankası'ndan kadın girişimcilere özel destekler

Kadınlar geçmiş yıllara oranla daha fazla iş hayatının içinde olmaya başladı. Ancak kadınlar çalışma hayatında varolabilmek için ailelerinin finansal desteğine ve cesatlendirilmeye ihtiyaç duyuyorlar.  İşte tam da bu noktada KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) ve Garanti Bankası kadın girişimcilere özel destekler sunuyor. Bu hafta ki röportaj konuğum Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere bizlere kadın girişimcilere özel vermiş oldukları destekleri ve anlattı…

Garanti Bankası’nın kadınlara yönelik yapmış olduğu çalışmalar hakkında bizleri bilgilendirebilir misiniz?
Garanti Bankası 2006 yılında, kadın girişimcileri farklı bir müşteri segmenti olarak mercek altına alıp, bu gruba yönelik ürün ve hizmetler sunmaya başlayan ilk özel bankadır.
Kadın Girişimci Destek Paketi, iş sahibi kadınların “girişimci ruhunu” ortaya çıkartarak işlerini büyütmelerini, dünya pazarlarında rekabet edebilir düzeye gelmelerini sağlamak amacıyla, finansal desteği ve danışmanlık hizmetlerini içeriyor. “Kadın Girişimci Buluşmaları” ile kişisel gelişimlerini destekliyor, “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması” ile ödüllendiriyor,www.garantikadingirisimci.com ile tüm kadın girişimcileri aynı platformda buluşturmayı amaçlıyor.


Nafiz Karadere - Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı

Bildiğimiz kadarı ile Ekonomist ve KAGİDER  ile birlikte 2007 yılından bu yana “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması”nı organize ediyorsunuz. Bu yarışmadan biraz bahsedebilir misiniz?
2006 yılından bu yana Türkiye ekonomisinde aktif rol alması gerektiğine inandığımız kadın girişimcileri, “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması”yla destekliyoruz. 2010 yılında, Ekonomist dergisinin işbirliği ve KAGİDER’in katkılarıyla gerçekleştirilen yarışmanın 4.’sünü düzenlendik.
Yarışmada, “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi”nin yanı sıra, “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi”ni de ödüllendiriyoruz. Türkiye’de yaşayan ve hakim ortak olduğu şirketi yıllık 25 milyon TL’nin altında ciro yapan kadın girişimciler; Garanti’nin www.garantikadingirisimci.com portalı, Ekonomist dergisinin sitesi www.ekonomist.com.tr üzerinden ve Garanti şubelerinden alınacak formlarla, ya da KAGİDER aracılığıyla başvuruda bulunuyor.
Yarışmada, Türkiye’nin dört bir yanında sürdürdüğü faaliyetlerle gerçek bir başarı hikayesi yazan kadın girişimcilerin projelerini değerlendiriyoruz. Kadınların ekonomik ve sosyal girişimci ruhunu ortaya çıkartarak, Türkiye’deki tüm kadınlara örnek teşkil eden başarı hikayelerinin duyurulmasını hedefliyoruz.
2007 yılında 113 kadın girişimcinin katıldığı yarışmaya, 2008 yılında 806,  2009 yılında 2.119 başvuru yapıldı. 2010’da ise başvuru sayısı 3.600’ü aştı.
Yarışmanın jüri üyeleri, başvuran kadın girişimcileri; yaratıcı ve üretici fikrin sermaye ile birleştirilmesi, gelişmeye uygun yepyeni bir projeyle alanında/sektöründe fark yaratılması, dış pazarlara yönelik çalışmalar yapılması, büyüme stratejileri hazırlanması ve istihdam yaratılması gibi kriterlere göre değerlendiriyor.

Garanti KOBİ Bankacılığı’nın kadınlara sunduğu finansal olanaklar nelerdir? Kadın girişimcilere ne gibi kolaylıklar sunuyorsunuz?
Garanti Bankası, kadın girişimcilerin işlerini büyütebilmeleri için ihtiyaç duydukları finansman desteğini, her sektöre yönelik Kadın Girişimci Destek Paketi’yle karşılıyor. Paketten, belirli bir yatırım projesine sahip olan veya mevcut firmasını genişleterek yerel ve uluslararası piyasalarda rekabet etmek isteyen kadın girişimciler yararlanabiliyor.
Garanti KOBİ Bankacılığı, özel faiz oranlarıyla kadın girişimcilere ihtiyaç ve yatırım imkanı sunan “Kadın Girişimci Destek Kredisi”ni kullanan 10.500 girişimciye, toplam 310 milyon TL tutarında finansman sağladı.

Kadın Girişimci Destek Paketi içerisinde; “Kadın Girişimci Destek Kredisi”, “Kadın Girişimcilere Özel KOBİ Proje Kredileri”, “Hazır Hesap”, “POS”, “Çek”, “Şirket Kredi Kartı”, “Nakit Krediler”, “Ticari Araç Kredileri”, “İşyeri Kredileri”, “Garanti Alışveriş”,“Dış Ticaret Hizmetleri”, “KOBİm Garanti’de İşyeri Sigortası”, “Garanti E-Ticaret”, “Garanti Alışveriş”gibi imkanlar yer alıyor. Ayrıca, kadın girişimcilere özel “KOBİ Kadın Girişimci Emeklilik Planı” ve “Aynalı Bonus” ürünlerimizle, kadın girişimcileri desteklemeye devam ediyoruz.

Kadın girişimcilere özel finansal eğitimleri veriyor musunuz?
Kadın girişimcilere iş hayatında destek olmak amacıyla, 2007 yılında, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile birlikte “İşimi Büyütüyorum” eğitimlerini vermeye başladık. Eğitimlere toplam 100 kadın girişimci katıldı.
Eğitim programından Anadolu’daki kadın girişimcilerin de faydalanmasını sağlamak amacıyla, 2008 yılında “Kadın Girişimci Buluşmaları”nı başlattık. Ekonomide aktif rol üstlenen, kendi işinin sahibi kadın girişimcilerin davet edildiği buluşmalar, “Kadın Girişimcilerin Yolunu Aydınlatıyoruz” sloganıyla gerçekleştiriliyor.

Toplantılar; kadın girişimcilerin ekonomiye katkısını ön plana çıkartmayı, onları temel konularda bilgilendirmeyi ve işlerinde yeni fırsatlar yaratmaları konusunda teşvik etmeyi amaçlıyor. Teknoloji, finans, pazarlama, yönetim gibi konularda kadın girişimcilerimizin işlerini büyütürken faydalanabilecekleri ipuçlarının paylaşıldığı buluşmalar,  2008-2009 döneminde  Eskişehir, Adana, Kayseri, İzmir ve Samsun’da; 2009 – 2010 döneminde ise Gaziantep, Bursa, Manisa ve Konya’da toplam 1.700 kadın girişimcinin katılımıyla gerçekleştirildi. Buluşmalara, önümüzdeki günlerde Edirne ile devam edeceğiz.

Kadın girişimciler için finansman olanakları dışında, kurum olarak farklı sosyal projelerde de yer alıyor musunuz?
Kadın Girişimci Buluşmaları ile finansal desteğin yanı sıra kişisel gelişimlerini de destekliyor, “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması” ile ödüllendiriyor, www.garantikadingirisimci.com portalı ile tüm kadın girişimcileri aynı platformda buluşturmayı amaçlıyoruz.

Kadınlar borçlarına sadık mı? Kredi dönüşlerinde sıkıntı yaşanıyor mu?
Evet, erkeklere oranla daha temkinli ve sadık olduklarını söyleyebiliriz.

Garanti Bankası’nın kadınlara yönelik sunduğu hizmetlerden yeterince faydalanılıyor mu? Yoksa kadınlar çalışma hayatına katılma bakımından isteksizler mi?
Önceki senelere oranla daha fazla kadın girişimcinin bu hizmetlerden faydalandığını söyleyebiliriz. Kredi verdiğimiz kadın girişimcilerin ve yarışmaya başvuranların artması kadar, Anadolu’da düzenlediğimiz buluşmalara gösterilen ilgi de, bize bu konuda bilgi veriyor. Ancak kadın girişimcilerin önünde daha çok yol olduğuna inanıyoruz. Amacımız, ekonominin yeni gücü olduğuna inandığımız kadın girişimcilerin sayısının daha da artmasını sağlamak.

Kendi işini kurmak isteyen kadın girişimciler en çok hangi alanda faaliyet göstermek istiyorlar? Bu konuda tercih edilen iş kolları var mı? Varsa eğer sizce bunun nedeni nedir?
Kadın girişimcilerin imalat, tekstil ve hizmet sektörlerinde daha ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz.  Ancak bunların yanı sıra madencilik gibi sektörlerde de yer alıyor ve çok başarılı işler yapıyorlar.

Ülkemizdeki kadın istihdamının artırılması ve kadınların iş hayatına kazandırılması konusunda sizce ne gibi çalışmalar yapılması gerekir? Bu konuda görüşlerinizi alabilir miyim?

Dünya genelinde kadın girişimcilik yüzdelerine bakıldığında, 2010 sonunda kadınlar arasındaki para dolaşımının 12 trilyon $ olması, kadın girişimcilerin sahip olduğu firmaların yıllık 255 trilyon $ satış gerçekleştirmesi ve 530.000’den fazla kişiyi istihdam etmeleri dikkat çekiyor.
71.5 milyon nüfusa sahip ülkemizin yaklaşık %49’unu kadınlar oluşturuyor. Ancak işgücü içindeki kadınların oranı sadece %26 seviyesinde…
Biz de, bu oranın artışına katkıda bulunmak amacıyla, kadın girişimciler için farklı bir yaklaşımı benimsedik. Çünkü, ekonomik büyümenin önemli bir bileşeni olan kadın girişimci sayısının artmasının, Türkiye’nin istikrarlı, sürdürülebilir ve verimli büyümesine katkı sağlayacağına, ticaret hayatına farklı değerler katacağına inanıyoruz.

Türkiye’de kendi işinin patronu olmak isteyen kadınların önündeki engellerin neler olduğunu düşünüyorsunuz? Bu engellerin kaldırılması için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının ne gibi çalışmalar yapması gerekir?
Kadın girişimcileri ayrı bir segment olarak ele alabilmek için, bu alanda pek çok araştırma yürüttük. Sonunda gördük ki, ülkemizde işlerini kurmak veya büyütmek isteyen kadın girişimciler, cesaret, iletişim ağı, eğitim ve finansman desteğine ihtiyaç duyuyor.
Bu konuda özel sektör temsilcisi Garanti Bankası ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi KAGİDER olarak, yukarıda bahsettiğimiz pek çok çalışmayı birlikte gerçekleştiriyoruz. Benzer işbirliklerinin artmasıyla, kadın girişimcilere daha fazla eğitim, cesaret ve finansal destek verilecek, kadın girişimci sayısı artacaktır.

İnternet bankacılığı sayesinde çoğumuz şubeye gitmeye gerek kalmadan bireysel olarak bir çok işimizi internet aracılığı ile halledebiliyoruz. Peki internet şubesinin KOBİ’lere sunduğu avantajlar nelerdir?
Kadın girişimciler, Şubesiz Bankacılık şemsiyesi altındaki tüm kanalların birbiriyle entegrasyonu sayesinde, her kanaldan aldıkları hizmet kalitesi ve çeşitliliğinden, çok daha etkin ve doyurucu bir bankacılık hizmeti alabiliyorlar. Türkiye’deki Şubesiz Bankacılık gelişimi incelendiğinde, Garanti Bankası’nın her kanalda inovatif yaklaşımını sergileyerek öncülük ettiği görülmektedir.
Garanti İnternet Şubesi’nde bugün; vadeli/vadesiz hesap açılışı, para transferleri, fatura ödemeleri, kredi başvurusu, kredi kartı işlemleri, kontör yükleme, sigorta ve vergi ödemelerinden; hisse senedi, REPO, fon, döviz ve VOB işlemlerine kadar uzanan 300’den fazla işlem yapılabiliyor. Kadın girişimcilerimiz internet şubemizin tüm özelliklerinden yararlanabiliyor.
Kadın girişimcilerimiz, bankacılık işlemlerinin yanı sıra bankacılık ürünlerine de İnternet Şubesi’nden ulaşarak, kapsamlı bankacılık hizmetlerini çeşitli avantajlarla alabiliyor. Özellikle vadeli mevduat, hayat ve elementer sigorta ile bireysel emeklilik ürünlerine, İnternet Şubesi’nden kolayca ulaşabiliyor. Ayrıca İnternet Şubesi’nden başvurdukları bireysel emeklilik için giriş aidatı ödemiyorlar.

Bir yönetici olarak, iş yaşamında başarılı olabilmek için kadın girişimcilere hangi önerilerde bulunursunuz?
Kadın girişimcilere, cesaretle iş kurmaya yönelmelerini, çok öğretici olan başarılı girişimcilerin hikayelerine kulak vermelerini, yapmak istedikleri işi iyi analiz etmelerini öneririm. Kadın girişimciler ülke ekonomisinin kalkınmasında çok önemli bir rol oynuyorlar. Kadın girişimci sayısının artmasıyla kalkınmada atılım fırsatlarımız da o oranda artıyor. Bu konunun da bilincinde olarak kadınların cesaretle girişimlerde bulunmaları gerçekten çok önemli. Çünkü kadınların iş kurmalarıyla ülkemizde ihtiyacımız olan girişimciliğin alanı daha da genişliyor. Onları cesaretlendirmek ve finansman dahil tüm konularda gereken desteği vermek için biz var gücümüzle çalışıyoruz.

Röportaj: Nurhan Demirel

0 yorum: