Thursday, December 02, 2010

Evini taşıyacaklar dikkat!

Sevgili okur, daha önceki yazılarımda evimi taşıyacağımdan bahsetmiştim. Bir haftalık yoğun bir ev arayışından sonra evimi karşı siteye taşıdım. Halbuki aklımda dağ, deniz, yürüyüş yolları olan bir yere taşınmak vardı. Ancak sanırım benim hayal dünyam oldukça geniş… Öyle bir ev olmadığı için hayalimi süsleyen evi bulana kadar yeni evimde yaşamımı sürdüreceğim. Zaten yaşam dediğimiz şey hayallerimizin peşinden koşmak değil mi?!

Yeni bir ev, yeni bir yaşam
Ev ararken çok güzel evler de buldum ama bir şeyler beni huzursuz etti. Ne olduğunu anlayamadım. Kendime her baktığım evde bir yaşam hayal etmeye çalıştım ama olmadı. Tam hangi eve taşınacağıma karar vereceğim akşam bizim apartman görevlisi Sadık Bey karşı siteden bir dairenin boşaldığını haber verdi. Gece yarısı operasyonu ile gittim, eve baktım. 3+1 temiz, ferah  bir ev. Hem de alıştığım semtte. Alıştığım semt derken aslında buraya alışmam hiç de kolay olmadı. Burgazada’dan ilk taşındığım zamanlarda şehrin kalabalığından ürküyor, sokaklarda rahat yürüyemiyordum. Hem çarpık kentleşme hem de toz bulutuna bürünmüş şehir beni rahatsız ediyordu. Adanın vapurunu, temiz havasını, bahçemdeki çiçeklerimi özlüyordum. Hem de çok özlüyordum. Ancak aşırı yağmurlar ve değişen zorlu hava koşulları adada yaşamayı zorlaştırıyor. Artık Bostancı-Adalar hattında vapurlar da çalışmıyor. Mecburen gürültülü motorlarda seyahat etmek zorundasınız. Üstelik bu motorlarla kışın seyahat etmek ne derede güvenli orası da tartışılır… Oturduğum semti artık seviyorum. Peynircisine, marketine, fırınına alıştım. Bu yüzden farklı bir semte taşınmaktansa burada kalmayı tercih ettim. Üstelik bu sefer okuduğum üniversiteden Arif Hoca ile aynı katta oturuyoruz. Evim hazır, komşum hazır diyerek hemen evi tutmaya karar verdim ev sahibi ile çetin pazarlıkların ardından anlaşarak, evi kiraladım. Sıra geldi taşınmaya…
Bazen kaplumbağa olasım geliyor.
Evimi sırtımda taşıyasım…
Eşyalar fazla geliyor çoğu zaman.
Bir ben, bir kendim, bir de sevdiğim yetiyor bana…

Ev nasıl taşınır? 
Sevdiğim olunca yanımda, mutlu olunca hayatta en zor şeyler bile gözüme çok kolay görünüyor. Bu sefer içim o kadar rahattı ki… Hatta bu rahatlık beni bile rahatsız bile ediyordu. İşe ilk olarak bir taşıma firması arayarak başladım. Yeni taşınacağım apartmanın görevlisi Erdal Bey Ağaoğlu Nakliyat’ı önerdi ve birlikte konuşmaya gittik. Taşıyacağımız evin özelliklerini ve nereye taşınacağımızı anlattık. Firma ile akşam ekspertiz için sözleştik. Akşam ekspertiz için firma yetkilisi Erdal Bey eve geldi, evin her yerini gezdi ve fiyat verdi. Mini bir pazarlık aşamasından sonra anlaştık ve ertesi gün sabah 08.00’de taşınmak üzere sözleştik.
Erdal Bey evden eve taşımacılık konusunda oldukça tecrübeli. Bütün Ataşehir bölgesinin evden eve taşıması Erdal Bey’den soruluyor. Erdal Bey sadece sıradan vatandaşlarının evlerini değil, bu zamana kadar bir çok ünlü ismin de evini taşımış. Ağaoğlu Nakliyat’tan Erdal Bey hem evimizi taşıdı, hem de kendisiyle evden eve taşımacılık konusunda konuştuk…

Hangi ünlü isimlerin evlerini taşıdınız? 
İpek Tuzcuoğlu, Latif Doğan, Halit Ergenç, Gülben Ergen, Beşiktaş’lı futbolcu Serdar, Fenerbahçe’li futbolcu Carlos ve Aksoy Ailesi’nin evini biz taşıdık. İş Bankası ve Philip Morris’in taşımacılık işlerini biz yürütüyoruz.

Ünlüleri genelde kaprisli insanlar olarak biliyoruz. Taşınma esnasında hiç arıza çıkaran oluyor mu? 
Taşınma psikolojisi insanları yıpratıyor, geriyor, strese sokuyor. Bu durumu anlayışla karşılıyoruz. Biz onların hayatı kolaylaştırmak için çalışıyoruz.

Ünlüler taşınırken nelere dikkat ediyor? Eşyalarını topluyorlar mı yoksa bütün işi size mi bırakıyorlar? 
Orta kesimde eşya toplama alışkanlığı var, üst düzey de bu yok. Bir plan hazırlıyorlar ve o planı bize veriyorlar. Biz de ona göre taşıma işlemini gerçekleştiriyoruz. Mesela Gülben Ergen yeni evine taşınmadan önce eşyaların fotoğraflarını çekti. Daha sonra eşyalar fotoğraftaki yerleşime göre yeni eve yerleştirildi. Kendisi gözlemlediğim kadrı ile çok titiz bir ev hanımı. İpek Tuzcuoğlu bizi Halit Ergenç’e tavsiye etmiş. Onun da bekar evini taşımıştık. Zaten çok fazla eşyası yoktu. O yüzden çok zorlanmadık.

Siz hem evden eve hem de işten işe taşımacılık mı yapıyorsunuz? 
Evet. Bütün Türkiye’ye şehir içi ve şehirler arası taşımacılık yapıyoruz.Ağırlıklı olarak tavsiye üzerine çalışıyoruz.

Benim yaptığım fiyat araştırmasına göre şehir içi taşımacılıkta fiyatlar 600 TL’den başlıyor ve 1200 TL’ye kadar çıkabiliyor. Çoğu insan pazarlıkla bu fiyatları daha da aşağıya çekmeye çalışıyor. Şehir içinden şehir içine ya da şehir içinden şehir dışına taşımacılıkta fiyatlar nasıl belirleniyor?Eşyanın kalitesi ve şehirler arası taşıma mesafesi taşımanın ücretini belirliyor. Eşyaya bir zarar geldiğinde ise firmamız oluşan zararı karşılıyor.

Taşınan eşyalar sigorta ile mi güvence altına alınıyor? 
Evet. Zarar gören eşya beyaz eşya ise ilgili servise götürülür, tamiri mümkünse yaptırılır. Mobilya ise mobilyacılarla görüşülür. Tamiri mümkün olmayan durumlarda ise yeni ürün temin edilir.  Bu işlemlerden sonra anlaştığımız ücreti tahsil ederiz.

Nasıl ev taşıyorsunuz? 
Önce evin eksperi yapılır, eşyalara bakılır. Eşyaların durumuna ve taşınacak evin özelliklerine göre fiyat belirlenir. Özel taşıma gerektiren eşyalar varsa bu eşyaların ambalajları yapılıyor. Genelde taşınılacak evin genel temizliği, boyası, badanası yaptırılmış oluyor. Bu durumu göz önünde bulundurarak, ev taşıyoruz. Evin zeminine ve parkelere zarar vermemek için zemini kaplıyoruz. Böylelikle ev taşıma sonrasında evi yeniden temizlemek gerekmiyor. Taşıma sırasında taşıma yapan elemanlarımız sırtında yük ile içeriye girmiyor ve duvarları çizmiyorlar. Ayrıca taşıma yapan elemanlarımız gerekmedikçe müşterilerle iletişim kurmazlar, kimseye rahatsızlık vermezler. Herkes kendi işini yapar, işine konsantre olur.

Şehirler arası taşımacılık hizmetini nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Evini şehir dışına taşımak isteyen okurlarımıza neler önerirsiniz?
Şehirler arası taşımacılıkta en önemli nokta sigorta. Sigorta olmazsa olmaz. Müşterilerimz bizi tavsiye üzerine arıyor. Aldıkları hizmetten memnun kaldıkları için başkalarına da tavsiye ediyorlar.  Okuyucularınıza sigortadan sonra yakınlarının tavsiyelerini dikkat etmelerini öneririm ama sigorta muhakkak olmalı.

Bütün evden eve taşımacılık firmaları eşyalarımızı sigortalıyor mu? 
Her firma sigorta yapmıyor ancak firma yetkilileri eşyalara sigorta yapıldığını sözel olarak ifade edebilir. Bu noktada evini taşımak isteyen insanların dikkatli davranması gerekiyor. Anlaşma yapmış olduğunuz taşıma firması kapınıza geldiğinde, eşya taşınmaya, kamyona yükleme yapılmaya başlanmadan önce sigorta poliçesini istemeniz gerekiyor. Poliçe imzalanmadan evinizi taşımamanızı öneririm.

Peki ev taşırken nelere dikkat etmek gerekiyor? 
Öncelikle taşınma işini anlaşmış olduğunuz firmanın kendi elemanları yapmalı. Bu en önemli ve birinci şartımız. Bazı firmalar kahvelerden işsiz adam toplayıp, taşıma işlemi yaptırıyor. Bu işte eşyaların zarar görmemesi ve müşterilerin mağdur olmaması için konusunda eğtimli elemanların çalışması gerekiyor. Firmanın kendi elemanları çalışmadığı zamanlarda dışarıdan gelen işçiler eşyaların fazlalığını bahane ederek, ekstra ücret talep edebiliyorlar. Eşyalar taşınmaya başlandığı için çoğu insan bu durumda mağdur oluyor. Firma yetkilisi de ortalarda olmadığı için müşteriler mecburen işçilerin isteklerine boyun eğmek zorunda kalıyorlar. Bu yüzden evinizi taşıtmadan önce güvenilir bir firma ile el sıkışmanız gerekiyor. Bunu yapmadığınız takdirde taşınma esnasında işçilerle yeniden pazarlık yapmanız gerekebilir.

Kiracı o gün evini boşaltmak zorunda olduğu için bütün olup bitene göz yummak zorunda kalıyor sanırım…
O duruma düşen çok insan var. Mecburen yersiz isteklere boyun eğmek zorunda kalıyorlar. O anda yapılacak pek bir şey yok çünkü. Bazen insanların taşındıkları evde 1 gün bil kalma lüksleri olmuyor maalesef. Bu gibi durumlara düşmemek için ev taşıma konusunda daha dikkatli davranmak gerekiyor.

Başka nelere dikkat etmek gerekiyor? 
Mesela evinizi şehir dışına taşıyacaksınız. Mutlaka eşyalarınızın kapalı kasa bir araçla taşınması gerekiyor. Araçların üstünde firmanın kendi logusu ve iletişim bilgileri olmalı. Bu bilgiler size vermiş oldukları iletişim bilgileri ile birebir örtüşmeli. Bazı firmalar anlaştıkları araç sahipleri ile taşımacılık yapıyorlar. Eşyalarınızı kapalı kasa kamyona yükleyip, daha sonra araç değiştirebiliyorlar. Bunlara dikkat edilmesi gerekir. Kurumsal firmalar bu tarz uygulamalar gerçekleştirmez.

Piyano, kasa, değerli tablo gibi eşyaları nasıl taşıyorsunuz? 
Ekspertiz sırasında piyano ve kasa gibi ağır eşyalar varsa eğer ona göre fiyat belirleniyor. Bu eşyaları taşıma prosedürü daha farklı oluyor çünkü. Tablolara ise özel çerçeve yapılıyor ve cam taşırmış gibi dikkatli davranıyoruz.
Evinizi taşıtmak için Ağaoğlu’ndan Erdal Bey ile görüşebilirsiniz.
İletişim: 0216 572 67 66

0 yorum: