Tuesday, December 28, 2010


Türkiye’nin en popüler müzik dinleme servisi fizy.com erişime kapatıldı. Fizy, sade arayüzü ve fonksiyonelliği ile kısa sürede hem Tükiye’de hem de Dünya’da çok sevilmişti. Düşünüldüğünde istenilen müziğe anında erişim aslında çok hoşumuza gidiyor. Ancak telif haklarını ihlal ettiğimizden hiç birimizin haberi yok!


Fizy, sonuç itibarı ile ticari bir internet sitesi. Coca ColaAveaTurkcellToyota,  Mini Cooper ve Adidas gibi büyük reklamverenleri var. Dolayısı ile sunmuş olduğu hizmetten dolayı para kazanıyor.
İnternet kullanıcılarının sunulan içerik kullanılırken de sanatçılara telif hakkı ödenmiyor. Yani içerik oluşturmaya ekstra bir bütçe ayrılmıyor. Bu noktada sanatçı ya da dağıtımcılar pek tabii olarak Fizy’den şikayetçi olabilirler. En doğal haklarıdır bu.
Hatta olmalılar da…

İçeriğin oldukça önem kazandığı günümüzde sanatçıların eserlerinin izinsiz olarak kullanılması önce emeğe saygısızlıktır. Bir şarkının oluşturulması velhasıl kolay ve herkesin yapabileceği bir iş değildir….
Yanlış anlaşılmasın: Benim Fizy’e karşı takınmış olduğum bir tavır falan yok. Hatta zaman zaman ben de Fizy’den güzel şarkılar dinlerim. Hatta kendime bir playlist bile oluşturdum.
Kullanıcıların şarkıları indirmeden dinleyebildiği bir platform olan Fizy, her ne kadar istek parça servisi gibi görünse de olayı bu kadar basite indirgememek gerekiyor.

Sansüre karşıyım
İnternet sitelerinin kapatılmasından yana değilim. Sansüre de karşıyım ancak fikir ve sanat eserlerinin sahiplerinden izinsiz olarak, ticari amaçla kullanımına da göz yummamak gerekiyor. Pekala Fizy, sanatçılara üzerinden kar elde ettiği şarkılar nedeni ile telif ödeyebilir.
Bu konuda aslında internette oldukça esnek bir alan. İnternet siteleri farklı gelir modelleri ile kazanç elde edebiliyorlar. Bu yöntemler reklam ya da affilate gibi sistemler olabiliyor. Eser sahipleri ile de bu türden anlaşmalar sağlanabilir. Mesela aylık dinlenen şarkı başına Fizy ne kadar gelir elde ediyorsa, bu gelir eser sahipleri ile pekala paylaşılabilir. Böylelikle eser sahipleri de Fizy’nin şarkılarının yayınlamasına karçı çıkmaktansa, siteye destek vermeyi tercih ederler.

YouTube, Vimeo, Fizy gibi internet siteleri neden kapatılıyor? 
Müzik ve sinema endüstrisinin en önemli sorunlarından birisi eserlerin izinsiz kopyalaması ve ticari amaçla kullanılmasıdır. Bu nedenle bu amaca hizmet eden bir çok internet sitesi kapatıldı. Dolayısı ile bu nedenle site kapatılması Türkiye’ye özgü bir şey değildir.  Bu yüzden Fizy’nin kapatılmasını YouTube’un ve Vimeo’nun kapatılması ile bir tutmamak gerekiyor. YouTube’un yasaklanması ve uzun bir süre açılmaması ile birlikte Türkiye’de sanki yasakçı bir zihniyet söz konusuymuş gibi hissediyor insan ancak durum yasakçı zihniyet gibi basit bir yakıştırmadan ibaret değil. Önce YouTube’un kapanması konusuna değinelim. Çoğumuz için internet sınırsız özgürlük anlamına geliyor ancak Dünya nüfusunun belirli bir kısmınu suçlu ve suça meyilli insanlar oluşturuyor. İnternette belirli sınırlar olmadığı takdirde bu sınısız özgürlük kavramı, tehlikeli bir kitle imha silahına dönüşebilir.Normal şartlarda kullanıcılar içeriğinden rahatsız oldukları videoları YouTube’a şikayet edebiliyorlar. Türk kullanıcılar da YouTube’un kapanmasına neden olan videoyu şikayet ettiler ancak bu şikayetler görmezden gelindi. Bir kere bir internet sitesi ya da herhangi bir yayın dinleyicilerinin ya da okuyucularının görüşlerini görmezden gelemez. YouTube da ayrıca ifade özgürlüğü adı altında terörist örgütlerin propagandaları da yer alıyor. Bana göre internet siteleri  insanların yaşamlarını tehdit edecek içeriğe karşı daha dikkatli olmalıdır. Bu yüzden internet sitelerinin çok da masum olmadığını düşünüyorum. Google ve Facebook‘un da kullanıcı bilgilerini sattığını ayrıca hatırlatırım. Yani şuanda hepimizin bütün bilgileri satılmış durumda… Hepimiz sahibinden satılık internet kullanıcıları modundayız…

Fizy’nin neden kapatıldığını hiç düşündünüz mü?
Fizy, MÜYAP başvurusu sonucu alınan kararla kapatıldı.  İnternet sitesinde MÜYAP kendini şu şekilde tanımlıyor: ” MÜYAP,  5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ nun 42. maddesi gereğince kurulmuş olan bir meslek birliğidir. Sektörümüzün ileri gelen kuruluşlarının önderliğinde sürdürülen çalışmalar sonucunda, 02.02.2000 tarihinde Kültür Bakanlığı’na müracaat etmiş; 03.08.2000 tarihinde Kültür Bakanlığı’nın makam onayı ile tüzel kişilik kazanmıştır. ” Yani kuruluş fikir ve sanat eserlerinin korunması amacıyla faaliyet gösteriyor. Bizlerin yapması gereken şey ise Fizy kapatıldı diye hayıflanmak yerine, Fizy’nin neden kapatıldığını anlamaya çalışmak… Fizy’nin bir Türk markası olması ve uluslararası alanda başarılı olması sanat eserleri sahiplerinin haklarını çiğneyebileceği anlamına gelmiyor.
Sevgiler,
Nurhan Demirel

0 yorum: