Thursday, December 30, 2010

Evimizi ve işyerimizi de artık Ulusoy taşıyacak!


Ulusoy Seyahat, ülkemizin en köklü seyahat firmalarından bir tanesi. Seyahatlerimizde hem servis kalitesi hem de konforlu otobüsleri ile yıllarca bizlere hizmet verdiler. Şimdilerde ise Evden Eve ve İşten İşe Taşmacılık hizmeti vermeye başlayan Ulusoy, evlerimizi sözleşmeli ve sigortalı olarak güvenli bir şekilde taşıyor.

Ulusoy Seyahat aslında Ulusoy Holding’in bir markası. Holding çatısı altında farklı alanlarda hizmet veren başta otobüs olmak üzere, otomotiv, seyahat (U Travel) , oteller (Fantasia Oteller Zinciri), denizcilik, enerji, transport (U Transport), evden eve ve işten işe taşımacılık gibi iştirakler de var. Bu hafta ki röportaj konuğumUlusoy Evden Eve -İşten İşe Taşımacılık’ın Genel Müdürü Ali Kaya ile Ulusoy Holding’in Evden Eve ve İşten İşe taşımacılık hizmeti hakkında konuştuk…



Ulusoy’u evden eve ve işte işe taşımacılık yapmaya iten neydi?
Biz 1 yıl önce kurulan bir departmanız.  Lojistik sektöründe çok profesyonel işler yürüyor ancak evden eve ve işten işe taşımacılık aslında çok önemli olduğu halde biraz ihmal edilmiş bir alan.
Türkiye’de evden eve işten işe taşımacılığı çoğunlukla taklit firmalar yapıyor. Neredeyse 300’e yakın taklit firma var. Bunun haricinde küçük ölçekli firmalar var. Bu iş daha fazla profesyonellik istiyor. Bu amaçla Ulusoy bu işe girdi. Firmamızda taşıma kalitesi ve standardı en üst düzeyde diyebilirim. Taşıma işlemi tamamen özel kıyafetli personel tarafından özel ambalajlarda gerçekleştiriliyor.

Taşıma esnasında kullanılan özel ambalajlardan bahseder misiniz? Siz de diğer taşımacılık firmalarında olduğu gibi taşınma sırasında bidon mu kullanıyorsunuz?
Bidon veya battaniye kullanımı eşyaya zarar verebileceği için bu tarz yöntemleri tercih etmiyoruz. Özel tasarım karton kolilerle taşıma işlemini gerçekleştiriliyor. Mesela kıyafetler için kullandığımız bir kutumuz var.  Bu kutuya kıyafetlerinizi askısı ile birlikte koyuyor, yeni evinize kıyafetlerinizi askısı ile birlikte taşıyoruz.

Mutfak eşyaları gibi kırılabilir eşyaları nasıl taşıyorsunuz? Bu tarz eşyaları taşırken nelere dikkat ediyorsunuz?
Mutfak eşyalarını karton kutular içerisinde taşıyoruz. Eşyaların kırılmaması için de aralara özel baloncuklu pedler yerleştiriyoruz. Maliyetimizin büyük bölümünü eşyanın muhafazası ve kırılmadan taşınmayı sağlayacak malzemeler oluşturuyor. Her ne olursa olsun bizim hedefimiz eşyayı hasarsız taşımak.

-Türkiye’de evden eve taşımacılıkta sigorta yapan tek firma biziz-

Aksilik oldu diyelim. Evini taşıdığınız müşterinizin taşınma sırasında eşyasına zarar geldi. Bu durumda uygulanan prosedür nedir?
Biz taşıdığımız eşyalara sigorta yapıyoruz. Dolayısı ile müşterilerimiz için bir güvence oluyor. Bunu bizden başka yapan firma yok.

Şehirlerarası taşımacılıkta diğer firmalar sigorta yapmıyorlar mı?
Bildiğim kadarı ile yapmıyorlar. Bu konuda bir çok sigorta firması ile görüştük. Genelde sigorta firmaları ev eşyasına sigorta yapmak istemiyorlar.

Hem şehir içi taşımacılıkta hem de şehirler arası taşımacılıkta eşyaları sigortalıyor musunuz? 
Elbette.

Hangi sigorta firması ile çalışıyorsunuz?
Mapfre Sigorta ile anlaştık.

Ülkeler arası taşımacılıkta yapıyor musunuz? Mesela yurt dışına taşınmaya karar verdik ya da Türkiye’ye kesin dönüş yapacağız. Eşyalarımızı nasıl taşıyacağız?
Biz evden eve taşımacılığı tüm Dünya’da yapıyoruz. Lübnan’a, Kuveyt’e, İsveç’e, İsviçre’ye…

Bir sene önce mi başladı bütün bu çalışmalar?
Gerekli organizasyonel yapılanma ancak bir yılda tamamlanabildi. Bu süre zarfında altyapımızı oluşturduk. Aşağı yukarı 300’e yakın taklitçi firma var. Bizim adımıza taşıyan taklit firmalar da bu sektörde faaliyet gösteriyor. Taklit firmalar en büyük sorunlarımızdan biri. Yakın zamanda dernekleşerek, sektöre bir standart getirmeyi hedefliyoruz.

Türkiye’de ortalama olarak bir aile kaç kez taşınıyor?
Türkiye’de ortalama olarak bir aile 3 kez taşınıyor.

- 2010 yılında en çok doktorlar ve avukatlar evlerini taşıdı -

Büyük kentlerde sanırım insanlar daha sık ev değiştiriyorlar…
Taşınma sıklığının gelir seviyesi ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Biz geçen yıl daha çok avukatları ve doktorları taşıdık. Geçtiğimiz yıllarda ekonomik krizin artması beraberinde çok fazla hukuki işlemi getirdi. Bu durumu avukatlar açısından değerlendirdiğimizde onlar için karlı bir yıl oldu diyebilirim. Bu da taşınma oranlarına yansıdı. Diğer taraftan son yıllarda özel hastanelerin sayısında yoğun bir artış gözlemliyorum. Hastaneler arasında doğal olarak tayinler gerçekleşti. Doktorları da bu vesile ile yeni görev yerlerine taşıdık.

Aslında evden eve taşımacılık son yıllarda hızla arttı. Dolayısıyla daha profesyonel bir yaklaşım ihtiyacı doğdu… Özellikle son yıllarda konut projelerinde görülen artış nedeniyle kiracılar ev sahibi olmaya başladı ve bir çok insan kendi evine taşındı. Bankaların cazip mortgage kredileri ile birlikte kiraların da ucuzlaması taşınmaları hızlandırdı diye düşünüyorum. Sizin bu konuda düşüncelerinizi öğrenebilir miyim?
Biz taşınma konusunda kurumlarla da işbirliği yapmaya başladık. Mesela ev kredisi alan bir tüketici doğal olarak evini de taşıyor. Bu durumda bankalarla işbirliği yapıyoruz. Örneğin Yapı Kredi Bankası ile ortak bi projemiz var. Yapı Kredi Bankası’nın Mortgage Kredisinden faydalanan bir tüketici Çınar Paketi kapsamında evini indirimli bir şekilde taşıyabiliyor. Bir başka projemizi de Remax’la gerçekleştirdik. Remax’den ev kiralayanlar, bize indirimli olarak evlerini taşıtabiliyorlar.
Bir diğer önemli projemizi ise Marmaray Projesi’nin yapımını üstlenen Gama- Nurol İnşaat ile yürütüyoruz.  Bu proje kapsamında Marmaray Projesi esnasında projenin yürütüldüğü alanlarda yıkılacak ya da  insanların taşınması gereken bölgelerde burada yaşayan vatandaşlara kalacak ev gösteriyorlar. Biz de ev taşımalarını gerçekleştiriyoruz. Çalışılan yerdeki insanlar çalışmalardan dolayı rahatsız olmasınlar diye de evlerini taşıyabiliyorlar.

İnşaat firmaları genelde çevreye rahatsızlık verir ama firma yetkililerini çevre halkına karşı gösterdiği davranıştan ötürü kutlamak istiyorum.

Evden eve taşımanın maliyeti ne kadar? Örneğin şehir içi taşımacılık fiyatlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bizim fiyatlarımızı etkileyen unsurlar şunlar;
1- Taşıma mesafesi
2- Taşınan evde kaç kat olduğu, kat yüksekliği, evdeki oda ayısı, taşıma için gereken eleman sayısı, asansör, aracın binaya yanaşma mesafesi… Bu saydıklarım maliyeti belirleyen ana unsurlar.
Ortalama 2+1 bir evi taşımanın maliyeti 1000 TL’den başlıyor. 1+1 evlerin taşıma fiyatları ise 750 – 800 TL arasında değişiyor. 3+1 evlerin taşıma maliyeti ise 1200-1600 TL arasında değişkelik gösteriyor. Bu fiyatlara bütün masraflar ve sigorta da dahil.

O halde taşınacak yeri görmeden fiyat veremiyorsunuz sanırım…
Ücretsiz ekspertiz hizmeti veriyoruz.444 1 888 numaralı telefonu arayıp, evden eve işten işe taşımacılık birimine bağlandığınız zaman en kısa sürede maliyet çıkarmak için evinize bir ekspertiz gönderiyoruz. Evi görmeden fiyat veremiyoruz. Evi gördükten sonra taşıma mesafesini öğrenip, ona göre bir fiyat teklifi sunuyoruz.

“Reklam yapmadığımız için müşterimizden fırça yiyoruz”
Ev taşımacılığında müşteri reklamla değil, hizmetle kazanılır diye düşünüyorum. Reklamlarımız yayına girmeden müşterilerimiz bize tavsiye ile ulaşmaya ve evini taşıtmaya başladı. Hatta bize reklam yapmıyoruz diye kızan müşterilerimiz bile var. Ulusoy’un bu işe girdiğini neden anlatmıyorsunuz, neden bundan haberimiz yok diye zaman zaman fırça yediğimiz de oluyor. Bir yıl içerisinde hem operasyonel yapımızı, hem de özel ambalajlar ve yaklaşımımızla sektörümüzde bir standart oluşturduk. Bu altyapıyı oluşturmadan tanıtımlara başlamak istemedik. Ben uluslararası nakliyecilik yaptım uzun yıllar. Bu alanda edinmiş olduğum tecrübeyi ev taşımacılığında kullanıyorum. Müşterilerimizin çoğu daha önceki taşınmalarında sorun yaşamış oluyorlar. Bu sorunlar genelde taklit firmalardan ve amatörce taşımacılık yapan firmalardan kaynaklanıyor. Taşınacak evin eksperi hatalı yapıldığında çoğu zaman eşyalar araçlara sığmayabiliyor. Bizim gerçekleştirdiğimiz taşımacılık işlemlerinde hataya yer yok. Sıfır hata odaklı çalışıyoruz. Kendi araç filomuzda Türkiye’nin büyük metre küplü araçları yer alıyor. Bu yüzden taşıma esnasında eşyaların sığmaması gibi bir sorunla karşılaşmıyoruz. Filomuzda 48 m3’lük araçlarımız yer alıyor. Bu araçlarla 3+1 bir evi rahatlıkla taşıyoruz.

Ev taşıma hizmeti neleri kapsıyor?
Montaj ekibimiz komple evdeki monte edilmiş eşyaları söküyor ve yeni taşınan evde tekrardan montajını gerçekleştiriyorlar. Elektrik-elektronik ile ilgili hizmetler ise ekstra hizmet olarak değerlendiriliyor ve müşterimiz bu hizmeti bizden almak isterse gerçekleştiriyoruz.  Evde bulunabilecek bütün eşyaları avizeler de dahil söküyoruz. İstendiği, müşterimiz talep ettiği takdirde tekrardan montajını gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında farzedelim ki perde takılacak  ve müşterimiz bu konuda bizden yardım istiyor, bu isteği geri çevirmiyoruz. Ancak normalde perdeleri biz takmıyoruz.

Farklı perde sistemleri olduğu için mi perdeleri takmayı tercih etmiyorsunuz? Stor perde, dekoratif perde gibi bir çok perde sistemi var artık…
Standart bir perde sistemi olmadığı için biz işi uzmanına bırakmayı tercih ediyoruz. Bu tarz bir özelliği olmayan perdeleri takabiliriz.

Raflar, matkaplı işler de ekstraya giriyor mu?
Rafları monte ediyoruz. Matkaplı işleri de hallediyoruz. Sadece elektronik işler ekstra olarak ücretlendiriliyor.

Televizyon, çamaşır makinesi, buzdolabınının kurulumu için ekstra bir ücretlendirme söz konusu mu?
Hayır. Bu eşyaların kurulumunu yapıyoruz. Ancak özel bir bilgisayar ya da müzik sitemi olduğunda paketin dışına çıkılmış oluyor. Bu tarz eşyalarda müşterilerimiz kendi servislerine başvurmayı tercih ediyor.

Ünlü isimlerin de evlerini taşıdız mı?
Ercan Saatçi, Edip Akbayram, Ersin Düzen (NTV Spor Spikeri), Mehmet Akbay (Kral FM Genel Yayın Yönetmeni) taşıdık. Çok sayıda iş adamını taşıdık. Türkan Tacir (Anadolu Grup Yönetim Kurulu Üyesi, Ercümeny Ataman (THY Pilotu), Özgür Barış Akan (Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi), Kaya Burak Dumlu (Kars Savcısı) gibi üst düzey yönetici ve İtalyan Konsolosluğu, Novartis, Migros, Yapı Kredi Bankası ve Yapı Kredi Emeklilik, Carrefour, Kraft ve Gama-Marmaray Projesi gibi şirket taşımaları yaptık.

Türk insanı gerçek rengini bana göre taşınırken belli ediyor. Sizin bu konuda ki düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Mesela ünlüler taşınırken nasıl bir ruh hali içerisindeler?
Genelde ünlülerin ve iş adamlarının taşınma işlerini asistanları organize ediyor. Biz verilecek hizmeti öncelikle analiz ediyoruz, daha sonra bu hizmetin gereği neyse onu yapıyoruz.

Sanırım ünlüleri ve iş adamlarını genellikle villadan alıp, villaya taşıyorsunuz?
Evet genellikle öyle oluyor.

Villalarda yerleşme düzenini nasıl organize ediyorsunuz?
Bize evin yerleşimini tarif ediyorlar. Ona göre eşyaları yerleştiriyoruz.

Ev yerleştirme konusunda iç mimarlarla bir çalışma yapıyor musunuz?
Bu konuda henüz bir çalışmamız olmadı. Ev yerleştirirken müşterimizin istekleri doğrultusunda hareket ediyoruz.

Eski evden yeni eve getirilen eşyalar çoğunlukla yeni evin düzenine uymuyor. Bu konuda bana göre ya eşyaları yenilemek gerekiyor ya da bir iç mimardan yardım almak…
Aslında böyle bir hizmetin verilmesi gerekiyor. Bu konuda iç mimarlardan destek almak gerekiyor ama Türkiye’de bu konuda bilinçlenme henüz sağlanmadı. İlerideki hedeflerimiz arasında iç mimarlarla koordineli çalışmak da yer alıyor.

Çalışan insanlar için ev taşımak ciddi bir problem. Bu konuda nasıl bir yaklaşım sergiliyorsunuz?
Ev taşımaları zamanlama olarak daha çok hafta sonunda gerçekleştiriliyordu. Ancak biz bunu aştık. Artık müşterilerimiz hafta içi de evlerini taşıyorlar.

Aslında elektrik, doğalgaz ve su tesisatının çalışır durumda olması için bence hafta içi taşınmak daha avantajlı. Hafta sonu resmi daireler kapalı olduğu için herhangi bir sorunla karşılaştığımızda Pazartesi gününü beklemek zorundayız.
Bizim hedefimiz doğrultusunda müşterimiz sadece evin kapısını açacak ve evinde keyifli bir şekilde oturacak.

Evini taşıyacaklara ne tavsiye edersiniz?
Eşyalarının zarar görmemesi için ambalajları hiç bir şekilde kendilerinin yapmamasını tavsiye ediyoruz.  Müşterimizin yaptığı ambalajlarda bizler her ne kadar istemiyorsak da bazen hasarlar çıkabiliyor. Evi taşımak zaten bzim işimiz, müşterimizin herhangi bir şeyi toplamasına gerek yok.

O zaman evlerini taşıyacaklar evdeki hiç bir şeye ellerini sürmeyecek, sadece kişisel eşyalarını alıp çıkacaklar. Öyle mi?
Olması gereken bu. Bir de kesinlikle özel, değerli ve kıymetli eşyalarını bize göstermelerini istiyoruz. Bu eşyaları taşırken daha dikkatli oluyoruz.

Değerli eşya demişken kasa, tablo ve piyano da taşıyor musunuz?
Taşıyoruz ancak ekstra maliyet çıkıyor. Yaklaşık 500-700 TL arası maliyeti var bu taşımanın. Piyano ve kasa taşımacılığı ayrıca uzmanlık gerektiren bir alan. Örneğin piyanonun taşınırken akordu bozuluyor.

O halde piyano nasıl taşınmalı?
Müşterimizin piyanosu varsa anlaşmalı olduğumuz taşeron firma ile piyanoyu taşıyoruz. Çünkü bu servis piyanonun akordunu da yapıyor. Biz bunu yapamayız. Türkiye’de çok ilginçtir ki oldukça fazla piyano taşıyoruz. Ayda ortalama olarak 150 taşıma yapıyoruz. Bu taşımaların 4-5 tanesinde piyano da oluyor.

Biraz da şehirlerarası ve uluslararası ev taşımacılığını konuşalım…
Türkiye’nin en büyük taşıma filosuna sahibiz. Kars’ta, Diyarbakır’da, Karadeniz’de, Ardahan’da… Her yerde araçlarımız var. İstanbul’da olduğu gibi diğer lokasyonlarımızda da aynı kalite ile hizmet veriyoruz.

Şehirlerarası ev taşımacılığında yaşanan problemler nelerdir? Siz bu problemlere nasıl çözümler üretiyorsunuz?
Şehirlerarası taşımacılıkta müşterilerimiz ya bizimle seyahat ediyor ya da kendi arabası ile yola çıkıyor. Yolculuk boyunca birbirimizi takip ederek, yeni adrese ulaşıyoruz.

Ulusoy’un seyahatten gelen tecrübesi ev taşımacılığında ne kadar etkili oluyor?
Türkiye’nin aşağı yukarı her yerinde bir yapılanmamız var. Ambalaj malzememiz ve ihtiyacımız olan her şey bütün şubelerimizde bulunuyor. Taşıyıcılarımızı kendi otobüslerimizle Türkiye’nin herhangi bir noktasına rahatlıkla gönderebiliyoruz. Bunun dışında bize bağlı çalışan taşıyıcı ekiplerimiz var. Bazı noktalarda da taşıyıcı ekimiz, montajcımız, kaptanımız yola çıkıyor. Ankara’da İzmir’de bizim için çalışan, bizim kalitemizde taşıma ekiplerimiz var. Taşıyıcı ekibimizi Ankara’dan Kırşehir’e gönderebiliyoruz. Şu anda taşımalarımızın %60’ını Anadolu’ya yapıyoruz.

İnsanlar neden Anadolu’ya taşınıyor? Anadoluya göçün nedenleri sizce nedir ?
Şu son dönemde özellikle tayinler nedeniyle taşınmalar oluyor. En çok subaylar, öğretmenler, banka personelleri, ilaç mümessilleri taşınıyor. Novartis, Bilim İlaç, Kraft gibi firmalarla sözleşmelerimiz var. Bu firmalarda çalışan personellerin tayini söz konusu olduğunda taşıma işlerini biz gerçekleştiriyoruz. Taşıma giderleri de firmalar tarafından karşılanıyor. Mesela şöyle bir durum da olabiliyor: Askerlerin belli miktarda harcırahları var. Harcırahlarından taşınma giderlerini karşılıyorlar.

Askerlere indirimli taşımacılık mı yapılmış oluyor?
Özellikle Güneydoğu Bölgesi’ne giden askerlerimize bu yönde destek oluyoruz.

Şehirler arası taşımacılıkta özellikle sigorta çok önemli. Hangi eşyalar sigorta kapsamında oluyor peki?
Tarihi eser haricinde herşey sigorta kapsamında yer alıyor. Tarihi eser taşıması söz konusu olduğunda ise Türkiye’de bu konuda sigorta yapılmıyor. Tarihi eser taşımacılığında eserlerin sigortasını Avrupa’dan yapıyoruz.

Şehirler arası taşımacılıkta maliyeti eşyaların taşınacağı mesafe mi belirliyor?
İstanbul dışında taşınılacak yeri müşterimizi bize anlatıyor, ona göre fiyat belirleniyor.

Şehirler arası ev taşımacılığında da maliyeti belirlemek için ekspertiz gönderiyor musunuz?
İstanbul dışındaki şehirlere şuan için ekspertiz göndermiyoruz. Ancak Ankara şubemiz için bu durum söz konusu olabiliyor. Büyük ve merkezi illerdeki taşımalarda ekspertiz gönderebiliyoruz.

Uluslar arası ev taşımacılığı hakkında bilgi alabilir miyim sizden? Malum yurtdışında yaşayan pek çok vatandaşımız var. Türkiye’ye kesin dönüş yapmak isteyenler eşyalarını taşımanın çok maliyetli olduğunu düşündükleri için eşyalarını ellerinden çıkarma yoluna gidiyorlar.
Biz Uluslararası ev  taşımacılığında daha çok Avrupa ve Orta Doğu’ya yapıyoruz. Türk Hava Yolları’nın personelini taşıdık. Görev yeri değişen CEO’ları, iş adamlarını taşıyoruz. Eşyaları gemi yolu ile konteynerlarda ya da tırla taşıyoruz.

Mesela Hollanda’dan Türkiye’ye ev taşıyacaksınız. Süreci anlatabilir misiniz?
Dünya’nın her yerinde bir acentamız var. Hollanda’dan taşıma yapılacaksa eğer oradaki acentamız devreye giriyor. Hollanda’dan Türkiye’ye taşıma gümrüklü taşıma kapsamına giriyor. Dolayısı ile özel bir taşıma söz konusu. Ev eşyasını oradaki acentamıza yüklettiriyoruz ve bizim firmamız U TRANSPORT aracılığı ile taşınmayı gerçekleştiriyoruz. Eşyalar İstanbul’a geldiğinde gümrük işlemlerini hallediyoruz. Daha sonra eşyaları tırdan kamyonumuza nakledip, eşyaları müşterimize teslim ediyoruz.

Maliyetler ne kadar?
3500-3700 Euro arasında değişiyor.

Keşke bilseydik maliyetlerin bu kadar uygun olduğunu… Son dönemlerde Avrupa’dan Türkiye’ye tanıdığım bir çok kişi kesin dönüş yaptı ve eşyalarını taşıma maliyetleri yüksek olur diye ellerinden çıkarmak zorunda kaldılar…
Bizim amacımız insanların mağdur olmayacağı şekilde evlerini ya da iş yerlerini taşımak. Evlerinin nerede olduğu ya da nereye taşınmak istedikleri bizim için farketmiyor.

Dikkat ediyorum da Avrupa’da ve Dünya’da yaşanan ekonomik kriz insanları kendi ülkelerine geri dönüş yapmaya itiyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Uluslararası ev taşımacılığında insanlar bizleri bilmedikleri için aramıyorlar. Daha çok Türkiye’den yurtdışına taşıma gerçekleştiriyoruz. Daha çok tayinler nedeniyle taşınmalar söz konusu oluyor ya da evlilikler oluyor. Çiftler nerede yaşamak istediklerine  karar veriyorlar ve ona göre taşınma kararı alıyorlar.

Büyük şehirlerde insanlar artık mutsuzlar ve mutsuzluklarını başka bir şehirde kendilerine yeni bir hayat kurarak gidermeye çalışıyorlar. Bu da taşınma oranlarını yükseltiyor diye düşünüyorum…
Benim gördüğüm kadarıyla İstanbul’daki yaşam şekli insanları rahatsız etmiş. Son zamanlarda İzmir’e özellikle bu sebepten dolayı taşınmalar gerçekleştirdik.

Sosyolojik olarak da taşınma konusuna değinmek gerekiyor. ..
İmkanı olan insanlar İstanbul’u terk ediyor. Örneğin ben trafik nedeniyle günde 5,5-6 saatimi yolda harcıyorum. Gerçekten trafik insanları bezdirecek seviyeye gelmiş.Bu yüzden insanlar şehri terk edip, başka yerlere taşınıyorlar. Biz taşıma yaptıktan bir gün sonra müşterimiz arayıp, taşınma ile ilgili bir sorun yaşayıp yaşamadıklarını soruyoruz. Taşıma yaparken kendimizce yaptığımız tespitler de oluyor. Mesela bir müşterimizin üç kuşak önceden aile yadigarı bir yüzüğü varmış ve yüzük kaybolmuş. Çok aramışlar ama bulamamışlar. Eve daha önce hırsız girmiş, yüzüğü hırsızın çaldığını düşünmüşler. Taşınma sırasında bizim taşıyıcı ekibimizden bir arkadaşımız yüzüğü buldu ve müşterimize teslim etti. Müşterimiz sanki Dünya’nın en mutlu insanı olmuştu. Biz de taşıyıcı ekibizdeki arkadaşımızı örnek davranışından dolayı ödüllendirdik, kendisine altın aldık. Bunlar bizim için çok önemli. Ülkemiz insanı manevi değerlerine ve hatıra eşyalarına çok bağlılar. Biz de onların bu hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hepimizin anne babasından yadigar eşyaları var ve bu eşyaları gözümüz gibi bakıyoruz ve atmak istemiyoruz.

Eski mahalle kültürünün artık yaşatılmadığını düşünüyorum. Artık insanlar kendilerini bir yere ait hissedemiyorlar. Taşınmalar belki de bu yüzden gün geçtikçe artış gösteriyor…
Ben Balat’lıyım. Balat, İstanbul’un en eski semptlerinden bir tanesi. Balat’tan Anadolu yakasına taşındım ama hala Balat’a gidip, oradaki balıkçıyla konuşmak istiyorum. Eve ulaşana kadar en az on esnafla selamlaşıyordum. İnsan bunu bile özlüyor.

İnsanlar kendi öz benliklerini, kültürlerini özlüyorlar. Büyük şehirde aradıklarını bulamayıp, bir süre sonra kendilerini ait hissettikleri yere, memleketlerine geri dönmek istiyorlar… Bu hem Avrupa’da yaşayan Türkler içi geçerli hem de büyük şehire göç etmiş ülkemiz insanı için…
Bizi biz yapan unsurları özlüyoruz, arzuluyoruz ve o unsurlara yakın olmaya çalışıyoruz. Bu şekilde düşünenler zaten İstanbul’u terk ediyor. Ben bir Karadenizli aileni çocuğu olarak şöyle söyleyebilirim; Bizim insanımız emekli olduğu zaman memleketine dönüyor. Çocukların okulu bittiğinde ve evlendiklerinde büyükler memleketlerine geri dönmeyi tercih ediyorlar. Çoluk çocuğu evlendirdikten sonra nedeni olmayanlar İstanbul’dan memleketine dönüyor diyebiliriz.

En çok taşınmalar ne sebeple gerçekleşiyor?
Daha çok ev satın alanlar ve oturduğu muhiti beğenmeyenler taşınıyor. Daha önce de belirttiğim gibi biz bu yıl daha çok doktorlar ve avukatları taşıdık. Bu konuda da doktorların ve avukatların gelirlerinin yükseldiğini düşünüyorum. Ekonomik durum yükselince taşınmalar gerçekleşiyor haliyle…

Taşınırken insanlar farklı bir ruh halinde oluyor. Her ne kadar eşyalarınızı başkaları taşısa da yeni eve yerleşme ve adaptasyon sorunu oluyor. Mesela benim çalışma odam şu an savaş alanı gibi. Bu eşyaların düzenlenmesi, yeniden bizim tarafımızdan yerleştirilmesi gerekiyor…
Sizin gibi yazarlar genellikle evin bir bölümünü çalışma odası olarak kullanıyorlar. Evleri yazarların ikinci ofisleri gibi oluyor. Biz insanların iç dünyasına, mahremine giriyoruz. Taşımalar sırasında şunu anladım ki; İnsanlarımızın çoğu  bu konuda hassaslar ve sıkıntılı bir ruh hali içerisindeler.

Taşınmak kolay değil. Yeni eve alışmak da…
İnsanlar son anılarını bizlerle yaşayıp, taşınıyorlar. Kimisi evinde husursuz olduğu için taşınıyor. Bu konularda bizim de psikolojimizin iyi olması lazım ki müşterimize pozitif enerji verebilelim. Taşıyıcı ekimize de bu yönde her gün eğitim veriyoruz. Çünkü taşınan insanların çoğu taşınma sırasında sıkıntılı oluyor. O yüzden biz müşterimizden taşınma sırasında kendisine ait özel eşyalarını ve değerli eşyalarını yanlarına alıp, geri kalan işi bize bırakmalarını rica ediyoruz.

İşten işe taşımalarda nelere dikkat ediyorsunuz? Fabrikalar, ofisler, buralarda bulunan özel aletler nasıl taşınıyor?
Bu hafta mesela Darphane’yi taşıyacağız. Özel koşullarda kaskolu taşıma yapacağız. Taşıma özel güvenlik eşliğinde gerçekleşecek ve Darphane’yi Ankara’ya taşıcağız. İş yerlerinin taşınmasında genel olarak herhangi bir sorun yaşamıyoruz. İş yerlerinde kişisel eşyalar pek olmadığı için genellikle taşımalar daha kolay oluyor. Özellikle son dönemlerde oldukça başarılı bir taşımamız oldu. Kraft firmasının ofis taşımasını gerçekleştirdik. Daha önce bir firma ile anlaşma sağlanmış fakat problem yaşamışlar. Bizleri son dakikada aradılar. Bazen taşınma esnasında bir başka firmadan zarar görüp de bizleri çağıran müşterilerimiz de oluyor… Taşıyan ve taşıtan insanların kalitesi de taşıma fiyatını belirliyor. Taşıma esnasında anlaşılan fiyattan daha fazlasını talep edenler de oluyor. Maalesef böyle durumlarla da karşılaşıyor insanlar. Hatta taşıma esnasında hakarete maruz kalan insanlar da biliyoruz biz ve böyle durumların yaşanmamasını ve insanların mağdur edilmemesini arzu ediyoruz…

Bizim merdiven altı diye tabir ettiğimiz firmalardan aslında çok da fiyat farkımız yok. 200-300 TL gibi bir fiyat farkı var. Bu fiyat farkının nedeni ise tamamen taşımada kullanılan malzemelerden kaynaklanıyor. Eşyalara zarar gelmemesi ve sorunsuz bir taşınma olabilmesi için bu maliyeti üstlenmemiz gerekiyor. Bazen taşınacak yerin büyüklüğü göre 6 -15 kişi çalıştırmanız gerekebiliyor. Malzemeden ya da iş gücünden kısarsanız, hizmet kalitesi otomatik olarak düşer.

Örneğin bir plazada  ofisi olan bir şirket kendisi için yeni bir genel müdürlük binası inşa ettirdi. Çok katlı binalarda ve fabrikalarda taşınma nasıl gerçekleştiriliyor?
Plazalardaki ofislerde genelde yük asansörleri oluyor. Taşıma ekibimiz taşınacak eşyaları ambalajlıyor. Bu konularda zaten arkadaşlarımız deneyimli.

Sizi ofis taşımacılığı yaparken kim yönlendiriyor? Eşyaları nasıl taşıyorsunuz?
Eşyaları taşımaya başlamadan kodluyoruz, fotoğraflarını çekiyoruz. Örnek bir taşımamızı anlatayım ben size; Denizcilik İdaresi’ni Sultanahmet’ten Aksaray’a taşıdık.  Kocaman, büyük bir bina. Taşıma işlemimiz tam bir hafta sürdü. Taşıma işlemini kısım kısım yaptık. Devlet kurumlarının taşınma işlemleri ihale ile gerçekleştiriliyor. Başarılı bir taşıma işlemi oldu. İkinci ve üçüncü ihaleler de bize verildi.

Son olarak ev ve işyerini taşıyacaklara ne tavsiye edersiniz?
Taşımayı gerçekleştirecek firmanın bu konuda “K3 Yeterlilik Belgesi”ne sahip olması gerekiyor. Bu belge 30 ton taşıma kapasitesi olan ev ve büro eşyası taşımacılığında kullanılan bir belgedir. Ulaştırma bakanlığı tarafından en az 4 aracı olan firmalara verilir. Dolayısı ile 3-5 tane farklı araç sahibi biraraya gelip, ev taşımacılığı yaptığında sorunlar ortaya çıkıyor. Bizim kuruluş amacımız da bu durumdan kaynaklanıyor. Bu işi profesyonel olarak yürütmek ve sektöre bir standart getirmek istiyoruz. Bu noktada dileyen firmalar bizim kurumsal organizasyonumuzun çatısı altında, bizim standartlarımızda hizmet verebilirler. Evden eve ve işten işe taşımacılık sadece kapalı kasa bir kamyona sahip olmakla yapılabilecek bir iş değil. Bu konuda sadece İstanbul’da çalışan 36 ekimiz ve 7 aracımız var. Her ekip ortalama olarak 6 kişiden oluşuyor. Bu ekibin içinde ayrıyeten ambalaj ekimiz var. Bu personele yaklaşık 3 ay boyunca özel eğitimler veriliyor. Müşterilerimizin eşyaları eğitimli ekipler tarafından taşınıyor ve her ekip günde sadece 1 ev taşıyor. İlerleyen zamanlarda filomuzdaki araç sayısını ve personel sayımızı artırıp, müşterilerimize daha büyük bir ekiple hizmet vermeyi planlıyoruz. Hedefimiz Türkiye’de bu işin profesyonel anlamda insanların istedikleri normlarda taşımayı hedefliyoruz. Ulusoy Seyahat’in kalitesini müşterilerimize ev taşımacılığında da vermek istiyoruz.

Röportaj ve fotoğraflar: Nurhan Demirel

0 yorum: