Monday, December 26, 2011

Yılbaşı gecesi ne pişirelim?


Sevgili okur, MALZEMELER: 

KESTANELİ VE KARİDESLİ RİSOTTO


Bir kocaman yılı daha arkamızda bıraktık. Acısıyla, tatlısıyla… Bazen ağlayarak geçti  günlerimiz, bazen de ağzımız kulaklarımızda…. 
Bütün bir yıl boyunca vaktimizin çoğunu mutfakta geçirdik. Kimi zaman duygularımıza tercüman oldu yaptığımız yemekler… Şimdiyse yılın sonuna geldik ve bütün bir yıl boyunca yaptığımız yemeklerin en güzelini yaparak, 2011′e veda edeceğiz… 
Sizlerle geçtiğimiz haftalarda Pril’in Mutfak Sanatları Akademisi’nde düzenlediği etkinlikte öğrenme fırsatı bulduğum ve bilakis denediğim tarifleri paylaşacağım.
Afiyet olsun…
İŞTE YILBAŞI MENÜMÜZ: 



BALKABAĞI ÇORBASI

Çorba temeli için:
300 gr balkabağı brüt
200 ml tavuk suyu
70 ml krema
10 gr tereyağ
10 ml balzamik sirke
tuz- karabiber

Çorbanın son hali için:
80 gr balkabağı /küp şekilde
doğranmış
1 adet arpacık soğan/ince dilimlenmiş
10 gr tereyağ
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 dal Frenk soğan
50 gr istiridye mantarı
tuz -karabiber

HAZIRLANIŞI
Çorba temeli:
Balkabağı, tavuk suyunu kaynatın ve balkabakları yumuşayınca el blender’i ile püre edin.
Süzgeçten geçirin ve krema, tuz karabiber ve balzamik sirke ilave edin.

Çorba son hali:
Balkabaklarını yumuşayıncaya kadar zeytinyağı ve tereyağında soteleyin.
Soğan ve mantarları ilave edin.
6-7 dakika soteledikten sonra çorbanın temelini aktarın ve ısıtın.
Kaselere ilave edin, Frenk soğan serpiştirip servis edin.

MALZEMELER:
200 gr pirinç / arborio
1/2 adet kuru soğan /
çok ufak ve ince doğranmış
1-1.5 lt tavuk suyu / veya sebze suyu
80ml beyaz şarap / sek
100 gr çimçim karides
50 gr kestane püresi
30 gr parmesan / rende
40 gr tereyağı /ufak parçalara bölünmüş
tuz-karabiber
zeytinyağı
HAZIRLANIŞI:
Derin bir tencerenin içine zeytinyağını koyun ve ısıtın.
Soğanları ekleyin ve sürekli karıştırarak pişirin, renk almamalarına dikkat edin.
Pirinci ekleyin ve sürekli karıştırarak 2-3 dakika pişirin.
Pirinçler şeffaflaşınca, beyaz şarabı ekleyin ve orta ateşte sürekli karıştırmaya devam edin.
Pirincin şarabı iyice içine çektikten sonra safranlı suyu ve bir kepçe kadar tavuk suyunu ekleyip, karıştırmaya devam edin.
Tuz , karabiber ve kestane püresini ekleyin.
Başka bir tavada karidesleri yarım pişmiş şekilde pişirin ve risotto ya ekleyin.
Tavuk suyunu neredeyse bitene kadar ve risotto kremamsı bir kıvama gelip, pirinçler de pişmiş ama hala biraz sert kaldığında risottoyu ateşten alın. (bazı zaman tavuk suyunun hepsini, bazen de bir kepçe kadar kalacak miktar kullanabilirsiniz, bunun kararını risottonun kıvamına bakarak anlayacaksınız.)
Ateşten aldığınız risottonun içine tereyağını ekleyin ve hızlı hızlı karıştırın.
Parmesan ekleyip tekrar karıştırın ve tabaklara alıp servis edin.


RULO HİNDİ GÖĞÜS, PARMESANLI DOMATES SOS İLE
MALZEMELER:
2 adet hindi göğüs
200 gr kestane mantarı
1 adet orta boy soğan /ince doğranmış
100 ml krema
50 gr toz parmesan peyniri
2 diş sarımsak / ince doğranmış
2 dal taze kekik
2 dal taze fesleğen
200 gr ıspanak/ayıklanmış ve yıkanmış
tuz-karabiber
zeytinyağı

Parmesanlı domates sos için:
200 gr konkase domates
½ adet soğan
2 diş sarımsak
100 ml tavuk suyu
50 gr parmesan peyniri
5 gr şeker
tuz-karabiber
zeytinyağı

HAZIRLANIŞI:
Hindi göğüsleri arzu edilen incelikte iki streç film arasında et döveceği ile dövün.
Ayrı bir tavada soğan ve sarımsağı zeytinyağında soteleyin.
Mantarları ilave edin ve 5-6 dakika karıştırarak soteleyin.
Ispanak, krema ve parmesan peynirini ilave edin ve karıştırarak pişirin.
Tuz- karabiber, kekik ve fesleğeni ilave edin ve soğumasını bekleyin.
Soğuduktan sonra hindilerin ortasına bu karışımı yerleştirip, hindileri rulo şeklinde sarın.
Ruloların üzerine tuz karabiber serpiştirin ve tavada az zeytinyağı ile tüm yüzeyleri altın sarısı olana dek kızartın.
180 C’lik fırında 25-30 dakika fırınlayın ve dilimleyerek servis edin.

Parmesanlı domates sos:
Soğan ve sarımsakları küçük küp şeklinde doğrayın ve az yağlı bir tavada soteleyin.
Domates konkase,şeker, tavuk suyu ekleyerek kısık ateşte pişirin.
Tuz, karabiber ve toz parmesan peynirini ekleyip ocaktan alın.

NANE LİKÖRLÜ PANNA COTTA
MALZEMELER:
150 ml krema
150 ml süt
10 gr toz jelatin
50 gr toz şeker
vanilya
40 ml nane likörü
2-3 dal taze nane

HAZIRLANIŞI:
Krema, süt ve şekeri bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.
Jelatini ve nane likörünü ilave edin.
Tüm malzemeyi bir çırpma teli yardımı ile karıştırarak birbirine yedirin ve kalıplara doldurarak soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra kalıpları sıcak suya bastırarak ters çevirin.

0 yorum: