Friday, October 28, 2011

Rüyanız Hayrolsun

Rüyalar, hepimizin çıktığı büyülü bir yolculuk deneyimi. Çoğu zaman da rüyalarımızda gördüklerimizi, geleceğimizle ilgili birer işaret olarak algılayıp, internette rüya tabirleri sitelerini googlelıyoruz ama sonuçlar bizi genelde pek tatmin etmiyor. İşte bu yüzden rüyalarla ilgili merak ettiğiniz her şeyi bu hafta ki röportaj konuğum Zeynep Felix Ergen Pekmen’e sordum.

Neden rüya görürüz?
Rüya bedenin uyku ihtiyacını karşılarken, hem zihnin rahatlaması hem de beden yavaşladığı için sezgilerine iç alemine dönmesidir, bunu herkes yaşıyor. Hem bedenin, hem ruhun ihtiyacı… Rüya Farkındalıktır.

Zeynep Felix Ergen Pekmen

©Nurhan Demirel– Neden kabus görürüz? Kabus gördüğümüzde rüyada yaşadığımız sıkıntıları gerçekten yaşamış gibi ruhumuzun ve bedenimizin yorgun düştüğünü hissediyoruz. Kabuslarla nasıl başa çıkabiliriz?
Kabuslar eğer fiziksel veya psikolojik bir rahatsızlıkla ilgili değilse,
Kişinin gerilim ve endişe altında kaldığı, büyük ihtimalle fiziksel olarak yorgun, dengesiz beslendiği dönemlerde ortaya çıkabilir. Bununla beraber kişinin geçmişte yaşadığı bir korkuyu hatırlatan bir olayla karşılaşması da kabusa neden olabilir. Bazı kabuslarda Uyku Felci durumu ortaya çıkar, beden şiddetli şekilde yaşar. Kabusların bazıları uyarıcı rüyalar da sayılabilir. Mesela pek çok Rüyacı 1999 Depreminden önce Kabus görmüştü. Olumsuzu, korktuğunuzu fark etmeniz onunla başa çıkabilmeniz için gereklidir. Kabus görünce uyanma telkinleri başlangıçta yararlı olacaktır. Kişinin kendini tanıması, anlamasıyla neden bu kabusu gördüğü, neyle karşılaşıp neyi yaşayıp bu kabusu gördüğü anahtardır. Çünkü bu soru cevaplanmadan kabus tekrar etmeye devam eder.
Rüya görmeyen insanlar da var. Bunu neye bağlayabiliriz? Her insan mutlaka rüya görür mü?
Bilim hala rüyaların biyolojik seviyesini açıklayamıyor. Ancak Uyku evrelerinden REM evresinde gerçekleştiğini kabül ediyor. Fiziksel veya Patolojik düzeyde bir rahatsızlık yoksa, Herkes Rüya görür, sadece hatırlamaz ya da az hatırlar.

Rüyalarımızı hatırlamakta güçlük çekiyoruz. Bunun sebebi nedir? Rüyalarımızı nasıl hatırlayabiliriz?
Uzun süreli ilaç kullanımı veya Dış uyarıcılar etkileyibilir. Ancak Rüyaların hatırlanamaması genellikle geveze zihinden kaynaklanır. Hatırlamak istemeyen kişinin kendisidir, adeta kendini duymak istemiyordur. Rüyaları hatırlayabilmek, iik önce uykuyu önemsemekle ilgili… Uyku öncesi kısa bir rahatlama, sevdiğimiz bir şarkıyı dinlemek, gün içinde yaşadıklarımızın değerlendirmesini uykuya taşımamak ilk önce etkilidir. Ben buna çerçöp ne varsa uykuya taşımayın diyorum. Sağlıklı uyku uyumak ihtiyaçtır. Rüyalarımı hatırlamak istiyorum seslendirmesi ve gerçekten rüyalarımızı önemsiyorsak başucumuza bir kağıt kalem bulundurmak hatırlamakla ilgili kolaylık sağlar. Bir de mutlaka uyandıktan sonra bir kaç dakika sakinde kalmayı öneriyorum, çünkü aslında aslında unutma uyandıktan sonra acele yataktan çıkma sırasında oluyor. Bunlarla beraber Rüya Farkındalığını destekleyen bitkiler, kristaller, müzikler de var.

Hatırladığınız en eski rüyanız?
Çocukluğumdan beri günlük tutarım, Dokuz yaşında gördüğüm bir rüyam var, o zaman detaylı bir şekilde yazmışım. Ailemle ilgili bir rüyaydı.

Aklınızdan çıkmayan bir rüyanız var mı?
Rüyalarımın neredeyse tamamını hatırlıyorum, rüyalarımı ayırt edebilidiğim için beni yönlendirebileceğine, ışık tutacağına inandığım tüm rüyalarımı aklımda tutuyorum,genelde yazıyorum, tek rüya ile sınırlı tutamam.

Leoardo Di Caprio’nun son filmini “Inception”ı izlediniz mi? Sizce “Rüya hırsızlığı” mümkün mü?
Evet, Inception ‘ı izledim. Eğitimlerimde, forumlarda bu film çok soruldu, Filmle ilgili bir yazım da var. Şimdi insanlar Rüyalar ile ilgili daha çok düşünüyor.
Rüya Hırsızlığı değil Rüya Göndermek, Rüyaları yönlendirmek ancak belirli bir Ruhsal Disiplin ile çalışıyorsak mümkündür, Rüyalarınızın kaynağının ayrımını yapabiliyorsak mümkündür.

Kendi rüyamızı kendimiz inşa edebilir miyiz? Rüyalarımızı kendimiz yönetebilir miyiz?
Rüya Bilincini kabül ediyorsak Rüya Farkındalığını deneyimleyebiliyorsak Bilinçli Rüya görebiliriz. Aslında burada devreye giren Rüyanın kendi bilincidir. Kişi aklın “Olmaz” dediğinden bağımsızdır, mümkünler ve olasılıklar geniştir. Yaratıcı Rüyalar ve Lucid Rüyalar Rüya Bilincinin inşa ettiği rüyalardır.

Yaratıcı rüyalardan ve rüya tekniklerinden bahsedebilir misiniz?
Talep Rüyaları, İstiare Rüyaları Teknikleri niyetlerle ilgili Rehberlik talebiyle yapılır.
Yaratıcı Rüyanın kaynağı ilhamdır, kendi bilincine sahiptir.
Kişi kendi inancına göre bir çalışma yapabilir. Daha ileri düzeyde Lucid Rüya ve Astral Yolculuk Teknikleri, beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzından nefes çalışmaları, meditasyon ile yakından ilgilidir.

Rüyalar ne anlama geliyor? Rüyaları nasıl yorumlamalıyız? Rüya Sembollerini nasıl Yorumlamlamalıyız?
Bir rüyayı film gibi hatırlamak değil, ana sembolleri hatırlamak yeterlidir.
Hayra Yormazsan Hayat Yorar. Her Rüya Kişinin kendisi için bir mesajdır.
En sıkıntılı Rüya dahil farkındalıktır.
Olumsuz sembol yok, olumsuz olumsuzu çağırır.
Rüya hazırlar, Rüya uyarır. Rüya potansiyeli, mümkünü gösterir.
Kadimlerde Rüya ölümün kardeşidir, Rüya Uyanıklıktır.
Sembollerin yorumu, ben Rüya okuması diyorum, kişinin kimliği ile, yaşadığı toplumun, kültürün, dönemin etkileri ile çok ilgilidir.
Rüyalar her zaman bir kaç şekilde okunur.
Mesela deniz fobisi olan birinin gördüğü deniz sembolü ile bir talep rüyasındaki deniz sembolü aynı okunamaz. Bununla beraber bazı sembollerin anlamları ortaktır. Bunlar Bütün insanlığın ortak kültüründe, ortak bilincinde varlığını sürdürmüştür, herkes için benzer şekilde içsel dönüşümü getiren Arketiplerdir. 60.000’ne yakın rüyayı taradım, okudum, inceledim. Ailelerin bile ortak rüya sembolleri var. Rüya Sembolünü okumak, ilk önce kişinin sembolün ne anlama gelebileceğini düşünmesi, sonra karşısına çıkan olaylarla, içsel süreciyle birlikte değerlendirmesidir. Yani ilk önce bu rüya zihnimle ilgiliyse günlük yaşamımda, egomda neyi ifade ediyor? Sezgilerimle neyi ifade ediyor? Bu rüyada bir mesaj var mıydı? Soruları doğru sorulardır.
Kitaplara bakmayın demiyorum ama oradaki yorumu yüklenmeyin, mesajın keyfini çıkarın. Farkındasınız Görüyorsunuz.

Rüyaların astrolojiyle bir ilgisi var mı? Rüya tabirleri burçlara göre mi yorumlanıyor?
Astroloji Kadim Bilgidir. Eski İnanışlarda Rüyalarla Kahinlik Oneiromansi olarak geçer. Rüyalarla Kehanet Astroloji bilgisinden de yararlanmıştır.
Rüyaların ilk önce Ay Fazları ile ilgisi var.
Mesela Yeni Ay Başlangıç enerjisi taşır, Rüyacı için Yeni Niyetler için Rüya Talebi bu Fazda deneyimlenir. Gökyüzündeki değişiklikler, gezegegenlerin konumu ortak bilinci elbette etkiliyor. Doğum haritalarımızda Gezegenlerin Konumu, hangi dersleri deneyimleyeceğimizi gösterir. Gezegenler birer Arketiptir. Rüyalardaki Arketipsel semboller Gezegenlerle de ilgilidir.

Semavi dinlerde rüya aleminden nasıl bahsedilir? Dinde rüyanın yeri nedir?
Musevilikle hatovat chalom Hayırlı-iyi Rüya Görme Geleneği var.
Hristiyanlıkta Cura Animurum Selamet Rüyaları ve Eski ve Yeni Ahit’te geçen Somnium, Rüya- Vizyon ilahi halleri var.
Rüya Bilgisi, Tasavvuf’ ta Hz. İbrahim’ in oğlu İsmail’in Yaradan ‘a kurban ettiğini gördüğü büyük fedakarlık rüyası, Hz. Muhammed (S.A.V) ‘in Mekke ‘nin ve Hayber’ in Fethini gördüğü (Hayber Kalesinin Fethi Dönüm noktalarındandır) Zafer Rüyası, Hz. Yusuf ’un çocuk yaşta Yıldızları gördüğü kendisine Rüya ilminin verildiği Rüya
Kuran-ı Kerim Ayetlerinde anlatılmaktadır. Rüya İslamiyette Peygaberliğin 48 ilminden biridir. Rüya Aleminin Pir-i İbn-i Arabi Tasavvuf ve Rüya için en önemli kaynaktır. Istiare rüyaları kabül edilir.

Rüya türleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Metapsişikçilere göre, neden ve kaynakları bakımından rüya türleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Rüyayı, İlham, Gündüz Görüleri, Meditatif Hallerde Görülen Sembollerle birlikte alıyorum. Rüya Türleri Durugörünün, Duruişitinin deneyimlendiği Rüyalar, Paranormal, Telepatik Rüyalar,Tekrarlayan Rüyalar, Haberci Rüyalar olarak ayrılabilir.

Astral Seyahat nedir? Astral seyahate nasıl çıkılır?
Beden dışı deneyimlerdir. Rüya sırasında veya bilinçli olarak uygulanan telkinlerle deneyimlenir.
Fizik ötesi deneyim olduğundan Metapsişik‘te “şuur projeksiyonu olarak geçer. Bilinç dışı gerçekleşiyorsa zihin fark ettiğinde hızla bedene geri döner. Bu hızlı dönüş sonrasında bir takım fiziksel sıkıntılar yaşanabilir. Nefes, imgelem, Ayna ile yapılan pratikler gibi çeşitli teknikler var.
Lucid Rüyalarda olduğu gibi, beden ve zihin denetimi sağlanmadan kitap bilgisiyle uygulanmamalıdır. Yoksa hem fizik beden zorlanır hem de zihin yanılsaması olarak deneyimlenir.

Durugörü ve ruhsal şifacılık tekniklerinden bahsedebilir misiniz?
Sezgiler hepimizin sahip olduğu hediyeler…
Durugörürler görmeyi seçmiştir. Rüyacı aynı zamanda Vizyonerdir, durugörürdür.
Durugörü, uyku halinde, uyanın halde, rüyalar, meditasyon, ibadet sırasında beş duyu algısı üzerindeki imajların alınmasıdır.
Sezgiler o kadar açık ve berraktır ki onaya ihtiyacı yoktur.
Bugün hastalıkların zihnimizden, duygularımızdan kaynaklandığını biliyoruz.
Gerçek Şifa içimizden gelir. Anadolu’ nun Söylenceleri, Şamanlar, Ortaçağ’da yakılan Şifacılar, Doğu Bilgeliği gerçek şifanın kaynaklarıdır. Bugün Bitkilerin Psişik Titreşimlerinden, Reiki’ ye kadar Ruhsal Şifanın tekniklerini deneyimliyoruz. Hastalıkları biz yaratıyoruz, taşıyoruz. Dileğimiz bedenlerimizin artık derslerini, hediyelerini sağlıklı mutlu bedenlerde almayı ve tamamlamayı seçmesidir.

Rüyalarda geleceği görebilir miyiz?
Şimdide mevcut olan geçmişin nedenine bağlıdır, gelecekte sonuçlanır.
Rüyalar Mümkünlerdir, Sınırlı olandan Sınırsızlığa geçtğimiz yerdir.
Kehanet Rüyaları Mümkündür, yakın olasılıkları görmek, sezmek mümkündür.Bununla beraber En güçlü olasılık görülür, başka olasılıklar da
vardır. Rüyalarda Geleceği görebilme bilgisi için, Kader ve Alınyazısının ne olduğunu doğru anlamak durumundayız.

Psikanaliz’de rüya yorumu nasıl yapılır?
Sigmund Freud açtıkları  Carl Gustav Jung ile tamamlandı diyebiliriz. Evrensel Hafıza Ortak Bilinçdışı ve Arketipleri kazandırmıştır. Çağrışımlar, Metaforlar, rüyalarda zihin ve sezgi ayrımı Psikanaliz’ de rüyaları açıklar.
Rüya Farkındalığı kazanmak isteyenlere ilk önce rüyalarını yazmalarını ve Ay öneririm. Hatırlama ve Anlamlandırma için mutlaka yardımı olacaktır.
KadınMAG Okurlarına berrak rüyalar diliyorum, sevgilerimle….
Biliyoruz ki “Bir Rüya içinde Rüyadır, bütün gördüğümüz…”

Röportaj: Nurhan Demirel

0 yorum: