Monday, November 05, 2012

Facebook ve Twitter okul başarısını nasıl etkiliyor?


Sevgili arkadaşım Pedagog Sevil Yavuz'la telefonlaştım geçenlerde. Kendisinden Facebook'un gençler ve çocukların psikolojisini nasıl etkilediği üzerine konuştuk ve bu konuda benim için bir yazı yazmasını rica ettim. İşte uzman gözünden Facebook ve Twitter'ın zararları...

Facebook ve Gençlerin Psikolojileri

Son zamanlarda internetin hayatımıza girmesi arkadaşlıkları, dostlukları da sanal hale getirmeye başladı.  İnsanlar yüz yüze görüşmek yerine sanal olarak görüşmeyi tercih ediyor.. İnternetin hayatımıza girdiği ilk günlerde sohbetler (chat) toplum tarafından olumsuz görülürken son zamanlarda Facebook ve Twitter’la sanal görüşmeler, paylaşımlar artık meşru bir hal aldı. Özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün oğlu ve sanatçıların twitter haberleriyle Facebook ve Twitter hesabı olmamak neredeyse ayıplanır oldu. Facebook ise sanki ailemizden biri artık. Tüm aile üyelerine hatta doğmamış çocuklarına hesap açanlar bile var.

Facebook’un hem çocuklar hem yetişkinler üzerindeki olumsuz etkileri herkesin dikkatini çekmeye başladı. Artık Facebook 3. sayfa haberlerinin kahramanlarından biri oldu. Facebook’ta yayınlanan resimleri yüzünden intihar edenler, Facebook’ta ‘ilişkisi yok’ yazdı diye öldürülenler, açılan grup ve hayran sayfaları yüzünden kavga eden gruplar… Bunlar sadece birkaç konu başlığı. Facebook’ta yazılanlar o kadar önemsenmeye başlandı ki, çocuklar ve gençler bundan en fazla zarar gören kesim oldu.


Teknolojik gelişmelerle tasarlanan cep telefonları ve telekomünikasyon şirketlerinin düzenlediği kampanyalarla Facebook ve Twitter pazarı oluşturuldu. Facebook’a her an, her yerden cep telefonuyla ulaşamayan çocuklar dışlanmaya başlandı. Telefonla, bilgisayarla her an, her yerden Facebook profiline yorum yazıldı, ‘koyduğu resim beğenildi mi, arkadaşının ilişkisi var mı, yok mu, varsa kiminle ilişkisi var, arkadaşı nerelerde gezmiş, bu gün ne yapmış?’ gibi soruların cevabını almak için sürekli siteye bağlanırken Facebook tiryakisi oldu çocuklar ve gençler. Bu tiryakilik ise sadece arkadaş ilişkilerini değil, derlerini de etkiliyor. Ders çalışmaya ayıracakları zamanları profillerine bakmakla harcıyorlar. Facebook’tan aldıkları güncel haberlerle morallerini bozabiliyorlar.


Facebook gibi sosyal paylaşım portalları çocukların hem ruh sağlıkları hem de akademik başarıları üzerinde olumsuz etkiye sahip. Hem gençlerin hem de yetişkinlerin özel hayatı, gizli saklısı kalmıyor Facebook yüzünden. Bu durum da çocukların kişilik gelişimine zarar veriyor.

Bu konuda yetkilikler önlem almalı.


Uzman Pedagog Sevil Yavuz
Beykent Üniversitesi Öğretim Görevlisi,
Çocuk, Ergen ve Aile  Psikoloğu,
Parenting Skills & Counseling Center
www.pedagogsevilyavuz.com

0 yorum: