Monday, January 07, 2013

Facebook bilgeleri üzerine bir güzelleme




Güzel söz paylaşma merakı
Twitter’da ve Facebook’ta her gün çokça rastladığımız bir yerlerden apartılan güzel sözlerden artık fena halde daral geldi. Örneğin Mevlana sözlerini paylaşmak Facebook’ta pek moda. Ancak bir sözü paylaşana bakıyorum, bir de paylaştığı sözü okuyorum... Birbiriyle kel alaka! 


Kör cehalet insanı çirkinleştirir
Suskunluğum asaletimdendir
Her lafa verilecek cevabım vardır
Lâkin lafa bakarım laf mı diye
Adama bakarım adam mı diye...

Mevlana


Arkadaş listemde bulunan ve ne yazık ki “yalancılıklarına” yakınen tanık olduğum insanların paylaştıkları sözlere bakarsanız, dünyanın en kusursuz insanları onlar! Herkes eğri, bir onlar doğru! 
Facebook’a bakarsanız kimsenin bir kusuru yok. Herkes mükemmel ve ideal bir hayat yaşıyor. Halbuki söylediğiniz sözler ile eylemleriniz birbiriyle uyuşmazsa sizi tanıyan insanların gözünde değeriniz gün geçtikçe azalıyor ve zamanla arkadaş listelerinden siliniyorsunuz.

Kopyala+yapıştır bir hayat tarzı
Bir de sıkı profil takipçileri var. Bu kişiler başkalarının profillerinde gördükleri güzel sözleri heyecanla beğenip, “ayıldım, bayıldım” gibi yorumlarla paylaşıp sözü ne kadar beğendiklerini ifade ediyor. Yorumun sonuna ise nokta yerine  “çaldım” koyup, profillerinde başka kişilerden aparttıkları güzel sözlerle sükse yapmaya çalışıyorlar. Bu alışkanlık zamanla bir karaktere dönüşüyor. Habire profillerinde başkalarının sözlerini paylaşanlar, zamanla düşünme ve kendini ifade etme yeteneklerini de kaybediyor. Sanal dünyada oluşturulmaya çalışılan imajlar, gerçek hayattaki kişilikleri yok ediyor. Ne kadar yalancı, karaktersiz kimse varsa sanal dünyada kendini aklıyor, ideal kişiliklere bürünüyor.

0 yorum: