Wednesday, December 05, 2012

Facebook görgü kuralları



Her gün Facebook başında saatlerimizi geçiriyoruz. Madde bağımlıları gibi olduk, Facebook'suz yapamıyoruz. Peki Facebook kullanırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Üşenmedim, oturup yazdım. Buyrun Facebook görgü kuralları... Uyup uymamak size kalmış.

- Tanımadığınız kişilere,sırf profil resmini beğendiniz diye arkadaşlık teklifi göndermeyin.

- Arkadaşlarınızı ilgisiz fotoğraflarda ve videolarda etiketlemeyin. Özellikle aşk ve ayrılık konuları hassas olduğu için etiketlediğiniz kişi tarafından bu hareketiniz hoş karşılanmayabilir.

-Arkadaşlarınızın duvarına bir şey yazarken, toplum içerisinde olduğunuzu unutup, genel ahlak kurallarına aykırı yorumlar yapmayın. Bu tarz yorumlar arkadaşınızı zor durumda bırakabilir.

- Facebook’a fotoğraf yüklerken gizlilik ayarlarına dikkat edin. Özel fotoğraflarınızı mümkün olduğunca paylaşmamaya özen gösterin.

- Alkolün etkisiyle kendinizde olmadığınız, sarhoş olduğunuz, eğlencenin dozunu kaçırdığınız fotoğrafları paylaşmamaya özen gösterin. Arkadaşlarınız sizi bu fotoğraflarda etiketlemişse etiketi kaldırın.

- Her anınızı fotoğraflayıp, Facebook’ta paylaşmayın. Arkadaşlarınız her halinizi gördüğü için zamanla sizden uzaklaşacak, sizi merak etmeyeceklerdir.

- Kadınlar, bikinili pozlarınızı Facebook’ta paylaşmaktan çekinin. Bikinili fotoğraflarını paylaşanlar için pek de iyi şeyler düşünülmediğini hatırlatayım... Fotoğraflarınızın yağlı güreşe hazırlanan pehlivanlar gibi göründüğünü özellikle belirtirim.

- Erkekler, havuz başında elinizde kokteylle  kıllı vücudunuzu sergilemenin neresi cazip anlayamadım? Bu halinizle orangutandan farkınızın olmadığını açık yüreklilikle söyleyebilirim.

- Sevgilinizle özel fotoğraflarınızı Facebook’a yüklemekten kaçının. Herkesin romantik anlarınıza ortak olmasına gerek yok. Unutmayın, aşk iki kişiliktir!

- Tanımadığınız halde arkadaşlarınızın arkadaş listelerindeki kişilere arkadaşlık daveti göndermekten, bu kişileri taciz etmekten vazgeçin. Bu tür yaklaşımlar hoş karşılanmaz.

- Yakın arkadaş olmadığınız kişilerin duvarına yorum yazmayın. Yanlış anlamalara neden olabilirsiniz.


- Arkadaşlarınızın duvarlarına yorum yazarken aşırı samimiyetten kaçının. Eğer arkadaşınızın eşi ya da sevgilisi varsa bu durum yanlış anlaşılabilir ve  çiftler arasında ciddi sorunlara neden olabilirsiniz.

- İnsanlara hakaret etmeyin, farklı görüşlere saygılı olmasını bilin.

- Politik görüşlerinizi paylaşırken, başkalarına hakaret etmekten kaçının. Bu durum iş çevreniz ve arkadaşlarınız tarafından hoş karşılanmayabilir.

- İlişki durumunuzu çok sık değiştirmeyin. Özellikle kadınlar sakın bu hataya düşmeyin. Çevreniz tarafından “kolay kadın” olarak algılanabilirsiniz. Özel hayatınızın detaylarını kimsenin bilmesine gerek yok. Mümkünse ilişki durumunu gizleyin. Unutmayın, Facebook sadece bir internet sitesi ve sizin özel hayatınız sizin dışınızda kimseyi ilgilendirmez.

- Arkadaş listenizde kaç kişinin olduğuyla övünmeyin. Herkes sizin arkadaş sayınızı artırmak için önünüze gelene arkadaşlık teklif ettiğinizin farkında. Komik duruma düşmeyin.

- İlişkinizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız çözüm yolunu Facebook’ta aramayın. Karşılıklı sorunlarınızı partnerinizle konuşarak çözmeye çalışın.

- Sevgilinizle aranızda kıskançlık krizlerine neden olacak kişileri arkadaş listenize eklemeyin. Örn: Eski sevgiliniz ya da sizden hoşlandığını ifade eden birileri...Bu kişiler pimi çekilmiş bomba gibidir. Her an duvarınıza ortalığı karıştıracak bir yorum yazabilirler.

- Duvarınız aracılığıyla başkalarına laf sokmaktan, gönderme yapmaktan vazgeçin. Kişisel meselelerinizi karşılıklı iletişim kurarak halledin.

- Sevgilinizle ilişkinizde sorun olduğunda  profilinizde “ilişkisi yok” yazan taraf ilk siz olmayın. Biraz sabredip, bekleyin. Böylelikle ilişkinize bir şans vermiş olursunuz. Hem bu yüzden sevdiğiniz insana kendini değersiz hissettirmemiş olursunuz. Baktınız ki aranızdaki problemleri çözemiyorsunuz, karşılıklı olarak konuşup, ilişkinizi bitirin. Sevgilinizle son konuşmayı yaptıktan ve duygularınızdan emin olduktan sonra ilişki durumunuzda gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz. Ancak bunu sevgilinizle konuşmadan sakın yapmayın!

- Ayrıldığınız sevgilinizin sevmediğiniz hareketlerini ve tavırlarını Facebook’ta paylaşmayın. Boşanma ve ayrılık zaten oldukça zor ve yıpratıcıyken, bu sancılı sürece başkalarını ortak etmeyin.

- İlişkinizde yaşadığınız problemleri Facebook’a yansıtmamaya çalışın.

- Kızgınlık ve öfke durumlarında Facebook’ta durum güncellemesi yapmamaya özen gösterin. Başkalarına olan nefretinizi Facebook’ta kusmayın. Bu tarz olumsuz hareketleriniz sizi çevrenizden uzaklaştırır ve arkadaşlarınızın gözünde güvenilirliğiniiz yitirirsiniz.

- Dürüst olun, yalan söylemeyin. Yoksa Facebook hesabınız sizi ele verebilir. Teknoloji çağında artık insanlar ne zaman, nerede olduğunuzu anlık olarak takip edebiliyor.

- Toplu mesaj göndermekten çekinin. Arkadaşlarınız ilgilenmedikleri konularda toplu mesajlaşmalara dahil olmak istemeyebilir. Kimsenin mesaj kutusunu gereksiz yere işgal edip, zamanını çalmayın.

- Arkadaşlarınızı ilgili ilgisiz gruplara fikirlerini almadan eklemeyin. Sürekli bu gruplardan mesajlar almaktan emin olun kimse hoşlanmıyor.

- Duvara yazmakla, mesaj göndermek arasındaki farkı ayırt edin. Özel konuları duvara yazmak yerine, arkadaşınıza mesaj gönderin.

- Sahte hesap (fake) açarak, tanıdıklarınızla iletişim kurmaya çalışmayın. Ya olduğunuz gibi görünün ya da göründüğünüz gibi olun. Başka isimlerin altına saklanarak gizli işler çevirmekten vazgeçin.

- Facebook şirketler ve markalar için de bulunmaz bir pazarlama kanalı. Ancak işi abartıp, kullanıcıları sıkmamak gerekiyor. Hayran sayfalarında ya da kişisel satış yapılan sayfalarda Facebook kullanıcılarını etiketleyip, istemedikleri içerikleri profillerinde göstermeyin.

- Facebook arkadaşlarınızla iletişimde kalabilmeniz için geliştirilmiş bir platformdur. Bu patformu kullanan arkadaşlarınız ana sayfalarında sürekli Farmville, CityVille, Texas Holdem Poker gibi oyunlardan elde ettiğiniz puanları görünce sıkılabilir ve size gizliden gizliye öfkelenebilir.

- Hayat tarzınız olmamasına rağmen elit mekânlara gittiğinizde durum güncellemesi yapmanız samimiyetsiz ve görgüsüzce bir davranış olarak algılanabilir. Bu şekilde algılanmak istemiyorsanız ya gittiğiniz her yeri yazın ya da özel bir mekana gittiğinizde bunu insanların gözüne gözüne sokmayın.

- Facebook’ta her şeyi beğenmeyin. ‘Like’ butonuna basmadan önce ne anlatılmak istendiğini bir okuyun. İlişkisi biten ya da üzgün olan bir insanın durumunu beğenmek çok anlamsız. Ünlü ya da ünsüz birinin ölüm haberini de beğenmekten kaçının.

- Paylaştığınız iletileri, fotoğrafları ya da videoları kendiniz beğenmekten kaçının. Belli ki zaten beğenmişsiniz, paylaşıyorsunuz. Bu yaptığınızın “kendin pişir, kendin ye” den ne farkı var?!

- Hayata dair kendi görüşünüz olmalı. Sürekli ordan burdan özlü sözler apartarak, karakter sahibi olamazsınız.

- Günde en fazla 4-5 kez özel paylaşımlarda bulunun. Facebook’ta sürekli bir şeyler paylaşmak, işsiz güçsüz birisi olduğunuz izlenimini verebilir ve arkadaşlarınızı sıkabilirsiniz.

- Dikkat çekmek için aşırı çaba gösterip, zamanınızın büyük çoğunu Facebook’ta harcamayın. Arkadaşlarınız profillerini sürekli meşgul etmenizden hoşlanmayabilir.

- Profil resminize ünlülerin ya da bir başkasının fotoğrafını koymayın. Hesabınız sahte hesap algılanabilir ve kendine güvensiz bir kişilik profilili izlenimi verebilirsiniz.

- Sahte hesaplarla farklı profiller açmayın. Facebook’ta insanlar aileleri ve en yakın tanıdıklarıyla iletişim kurduklarından sahte hesap açmak beraberinde güvensizliği getirir.

0 yorum: