Monday, November 22, 2010

İnternette indirimli alışverişin adresi: markafoni.com

İnternetten alışveriş hayatımıza girdiğinden beri hem bütçemiz rahatladı hem de ayaklarımız. Bendeniz zaten sevmem dükkan dükkan gezip alışveriş etmeyi. Çünkü ne zaman bir şeye ihtiyacım olsa her nedense aradığım şeyi bulamıyorum. Ancak internetten alışveriş mevzu bahis olunca ne istiyorsam aradığım şey bir tık uzağımda. İnternet girişimcileri sağ olsun en ucuz ürünleri nerede bulacağımızı bile söylüyorlar…

Alışveriş her zaman ihtiyaçlarımız doğrultusunda olmuyor. İhtiyacımız olmayan ancak fiyatı çok uygun olan ürünleri de bulduğumuz zaman kaçırmıyoruz. Ne de olsa bu fiyata bulamam deyip, alacağımız olmasa da alıveriyoruz. İhtiyacımız olan ürünleri uygun fiyata satın alabilmek için ise alışveriş sitelerinin kampanyalarını bir hafiye titizliği ile takip etmek gerekiyor. Benim sürekli takip ettiğim alışveriş sitelerinden biri de Markafoni. Markafoni’den uygun fiyata alışveriş yapabilmek için sabah 07.30’a saatinizi kurup, yüzünüzü bile yıkamadan bilgisayar başına oturmanız gerekiyor. Ne demişler her şeyin bir bedeli var…

Bu hafta ki röportaj konuğum Markafoni Kurucu Ortağı Sina Afra ile internetten üzerinden indirimli alışverişi ve Markafoni’den alışveriş yapmanın püf noktalarını konuştuk…

Markafoni Kurucu Ortağı Sina Afra
Markafoni nedir? Ne değildir?
Markafoni moda ve yaşam tarzı sunan özel bir alışveriş kulübüdür. Türkiye’nin ilk alışveriş kulübü Markafoni giyim, aksesuar, kozmetik, dekorasyon başta olmak üzere pek çok kategorideki seçkin markaları yüzde 70’e varan indirimlerle sunuyor. Markafoni aynı zamanda online olarak güvenli alışveriş de sağlıyor. Markafoni şu an Türkiye’de sadece birkaç bankanın sitesinde olan yeşil browser’a sahip. Sitenin maksimum güvenli olduğunu belirten yeşil browser, sadece güvenlik altyapısı çok güçlü olan sitelere veriliyor. Aylık ziyaretçi sayısı 6 milyonu aşan markafoni’nin 1,5 milyonu aşan aktif üyesi var. Bir alışveriş sitesinden ziyade alışveriş kulübü olarak faaliyet gösteren Markafoni davet yoluyla üye kabul ediyor.

Kendinizi “özel alışveriş kulübü” olarak tanımlıyorsunuz. Nedir bu özel alışveriş meselesi anlatabilir misiniz?
Özel alışveriş kulübü konsepti 2001 yılında Fransa’daki vente-privee.com sitesiyle ortaya çıktı. Tüm dünyaya hızla yayılan bu konsept, Türkiye’ye de Markafoni’yle beraber geldi. Sıradan bir alışveriş sitesinden farkı davetiye yoluyla üye kabul etmesi ve üyelerine özel kampanyalar düzenleyerek fırsatlar sunması diyebiliriz. Elit bir üye grubuna sahip olan Markafoni, Markafoni üyelerinin kendilerini özel hissetmeleri için onlara özel fırsatlar sunmanın yanı sıra hoşlarına gidecek sürprizler yapmayı da ihmal etmiyor.

Kaliteli ve markalı ürünleri indirimli satıyorsunuz. Outlet’den farkınız nedir?
Markafoni outlet mağazalarda göremeyeceğiniz birçok seçkin markaya da indirimli olarak sahip olma fırsatı sunuyor. Bunun yanı sıra tedarikçi açısından bakarsak da markafoni sayesinde markalar, mağazalarının vitrinlerine büyük harflerle indirim yazmadan veya outlet mağaza masrafları olmadan ellerinde kalan stok fazlası ürünleri tüketiciyle buluşturma imkanı buluyorlar. Böylece indirim dönemlerinde bile markalarının algısını korumuş oluyorlar.

Markafoni’den alışveriş yapabilmek için ne/neler yapmak gerekiyor?
Markafoni’den alışveriş yapabilmek için davet almak ve ardından da üye olmak yeterli. Ardından Markafoni’deki dilediğiniz kampanyadan yararlanabilir, istediğiniz alışverişi yapabilirsiniz.

Markafoni’den alışveriş yapmanın püf noktaları nelerdir?
Her gün Markafoni’de o gün olacak kampanyalarla ilgili bilgiler mail olarak gönderiliyor. Maillerinizi sabahtan kontrol edin ve eğer kampanya dahilinde gerçekten almak istediğiniz bir şeyi görürseniz fazla beklemeyin. Çünkü siteye bir sonraki girişinizde o ürünün yanında “tükendi” ibaresi bulabilirsiniz!

Markafoni’den alışveriş yapmanın tüketiciler için avantajları nelerdir?
markafoni seçkin markaların ürünlerini hem yüzde 70’e varan indirimlerle alma fırsatı sunuyor hem de zamandan kazandırıyor. markafoni ile bilgisayar başından hiç kalkmadan alışveriş yapmanın keyfine varıyorsunuz.

Markafoni ekibinde kimler var? Sitede yer alacak markalar ve indirim oranları nasıl belirleniyor?
markafoni 220 kişilik uzman bir ekibe sahip. Sitede yer alacak markaları belirlerken üyelerimizin isteklerini de dikkate alıyoruz. Şu an Türkiye’deki yerli ve yabancı 900 moda markasıyla işbirliği halindeyiz. İndirimleri ise bir ürünün mağazadaki satış fiyatının üzerinden belirliyoruz.

Günde ortama kaç kadın Markafoni’den alışveriş yapıyor? En çok hangi markalara ve ürünlere rağbet var?
Günlük ortalama 10 bin adet ürün satılıyor. Alışveriş yapanların yüzde 70’ini kadınlar oluşturuyor.

Markafoni ile birlikte Türkiye’de alışveriş alışkanlıkları da değişti. Siz bu değişimi nasıl yorumluyorsunuz?
Türkiye’nin ilk alışveriş kulübü markafoni, sunduğu fırsatlar ve kolaylıklarla insanların alışveriş alışkanlıklarını değiştirdi. Bilgisayar başından rahatça alışveriş yapmanın keyfini alanlar bundan kolay kolay vazgeçemiyor. Şu an Türkiye’de 4-6 milyon civarında online alışveriş kullanıcısı bulunuyor. Bu sayı önümüzdeki yıllarda daha da artacak ve 2013 yılında 22 milyon online alışveriş kullanıcısı olacak.

Markafoni’den alışveriş yapanlar genellikle kargoların ellerine geç ulaşmasından şikayetçiler. Yakın zamanda bu konuya bir çözüm getirilecek mi?
Markafoni’nin 7/24 açık bir profesyonel müşteri hizmetleri var. Biz de genelde bu konuda şikayet alıyoruz ve bu konu üzerinde gerekli iyileştirme çabalarımızı yapıyoruz. Çok yakın bir zamanda yeni yerimize taşınıyoruz. Türkiye’nin en modern ve muhtemelen en büyük B2C (firmadan müşteriye) lojistik merkezi olacak. Yeni depomuzun günlük gönderim kapasitesi 50 binin üstünde. Böylece ürünlerimizi üyelerimize çok daha hızlı ulaştırıyor olacağız.

Markafoni’den satın aldığımız ürünleri beğenmezsek geri iade edebilir miyiz? Bu süreç nasıl işliyor?
Bu konuda yasal süreç aynen geçerli. Üyelerimiz ürün onlara ulaştıktan sonra, 7 iş günü içerisinde vazgeçme haklarını kullanarak satın aldıkları ürünü iade edebilirler.

Kaçırdığımız kampanyaları yoğun istek üzerine tekrar yapmanız gibi bir durum söz konusu oluyor mu?

Tabii ki. Üyelerimizden gelen yoğun talep üzerine, eğer koşullar da uygunsa tekrar düzenlediğimiz kampanyalar oluyor.

Bazı cazip indirim fırsatlarında ürünlerin hemen tükendiğini görüyoruz. Her bir ürün kaç adet olarak satışa sunuluyor?
Bu, üründen ürüne göre değişiklik gösteriyor. markafoni markalara ellerinde kalan stoklardan kurtulmalarını sağladığı için satışa sanılan ürünlerin adedi tamamen tedarikçinin elinde kalan malların sayısına bağlı oluyor.

Röportaj: Nurhan Demirel

Monday, November 01, 2010

TEST: En iyi elektrikli süpürge hangisi?


Bu hafta en iyi elektrikli süpürgeyi seçiyorum. İki haftadır Desperate Housewies (Umutsuz Ev Kadınları) ruh haliyle evleri süpürdüm, sildim ve elektrik süpürgesinin sesine kulak kesildim…. Ve şunu farkettim ki; ben evleri ne zaman süpürmeye başlasam, kesin bir şeye sinirlenmiş oluyorum ve sinirimi evi süpürerek geçirmeye çalışıyorum.  Çoğu zaman süpürmek yetmiyor, evin altını üstüne getiriyorum. Bazı insanlar kırıp geçirirken, ben sinirlendiğimde etrafı düzenliyorum ve kafamı rahatlatıyorum. Bu arada şunu da belirtmeliyim ki hiç kimse ev süpürmekten hoşlanmıyor, elektrikli süpürgenin sesine de tahammül edemiyoruz.

Türkiye’de beyaz eşya ve elektronik eşya satın alırken; satın alma kararını yetkili servis desteği belirliyor. Kullanıcılar satın aldıkları ürünlerin  öncelikle işe yarar olması, dayanıklı olması ve en önemlisi teknik servis desteği vermesini önemsiyor. Elektrik süpürgesi denince akla hemen Bosch markası geliyor. Tüketici tercihini elektrik süpürgesi söz konusu olduğunda Bosch’tan yana kullanıyor. Çoğu elektrikli süpürge kullanıcısı markanın hem ürünlerinden hem de teknik servisinden memnun. Bosch satın alamayanlar ise ekonomik olduğu için daha çok yerli markalara yöneliyorlar.

Evdeki yeni yardımcınız: Homend elektrikli süpürge 

Bilgisayarlarla olması gerekenden daha fazla haşır neşir iseniz Index’in adını kesin duymuşsunuzdur. Kendileri Türkiye’nin en büyük elektronik dağıtım şirketi oluyor. Geçtiğimiz ay Homend markası ile ev aletleri ürettiklerini duyurdular. Index ve ev aletleri…. İkisini bir arada düşündüğümde aklıma süpersonik hayaller düştü. Kesin teknoloji ile tasarımın birleştiği süper ev aletleri yapmışlar diye aklımdan geçirdim. Ne yalan söyleyeyim… Nitekim yanılmamışım. Homend’den test için elektrikli süpürge istedim ve çok kısa zamanda Homend Dustbreak 1202 model elektrikli süpürgeyi kargo ile evime gönderdiler. Bu da gösteriyor ki tüketiciyi önemsiyorlar. Aynı hassasiyeti tahmin ediyorum ki bütün tüketicilerine gösteriyorlar. En önemlisi de bu değil mi zaten?..
İlk başta da söylediğim gibi ev işi yapmayı sevmiyorum ama yapmak zorundayım. Bir şeyi zorunlu olarak yapmak kadar beni rahatsız eden başka bir şey yok. Ev aletleri satın alırken de ekonomik olması, dayanıklı olması tabii ki bir de iş görür olmasına dikkat ediyorum. O yüzden kendime küçük boy ve ekonomik bir süpürge satın almıştım. Nasıl olsa süpürge, evi süpürse yeter diye düşünmüştüm… Meğer benim süpürge evleri süpürmek şöyle dursun, bu zamana kadar yan gelip yatmış… Nereden mi anladım? Salonun ortasında kahverengi bir halım var. Yeni halı olduğu için sürekli tüyleniyor. Benim süpürge de aheste aheste halıyı süpürüp, köşesine çekiliyordu. Ertesi gün olduğunda ise halı sanki süpürülmemiş gibi gene tüylü tüylü bana sırıtıyordu. O zaman elime bir halı fırçası alıp, bir de fırça ile tüyleri topluyordum. Homend süpürge gelince ilk iş olarak halıyı süpürdüm. Ne toz  kaldı halının üstünde, ne de tüy… Sanki yeni yıkanmış gibi tertemiz olmuştu. O gün bugündür kendi süpürgemle evi süpürmedim. Eski süpürgem terk edilen bir kadın gibi… Evin ıssız bir yerinde köşesine çekilmiş, bekliyor şu anda…

Emiş gücü yüksek, etrafta toz bırakmıyor
Saçlarım uzun olduğu için haliyle evin her yanına dökülüyor ve uzağı göremediğim için bu kılları evi süpürürken göremiyordum. Etrafta saç, tüy, toz kalmasın diye elimden geldiğince evi temiz süpürmeye çalışıyordum. Ancak elektrikli süpürgemle aramda yaklaşık bir metre gibi bir mesafe olduğu için haliyle her şeyi göremeyebiliyorum. Homend elektrikli süpürge ile tozları ve yere dökülen saçları göremesem de makinenin emiş gücü yüksek olduğu için yerde ne var ne yoksa silip, süpürüyor. Süpürdüğüm yeri görmem, yerdeki tozları ya da televizyon izlerken çitlediğim çekirdekleri makine çekmiş mi diye kontrol etmem gerekmiyor. Homend elektrikli süpürge; 2000 Wattlık motor gücü ve 400 Wattlık emiş gücü ile adeta bir “Cep Herkülü” diyebilirim.

Toz torbası derdi yok
Eski tip elektrik süpürgelerinde iş süpürge satın almakla bitmiyordu. Bir de mütemadiyen dolan toz torbalarını değiştirmek gerekiyordu. Yeni üretim elektrik süpürgelerinde ise genelde toz torbası kullanılmıyor. Homend’in elektrik süpürgelerinde de toz torbası yok. Evdeki bütün tozlar makinenin toz kutusunda toplanıyor. Toz kutusu dolduğunda makinenin üstündeki tutma mandalını açarak, direk tozu çöp kovasına dökebiliyorsunuz. Ancak ben direk dökemedim. Saçlarım ve bizim halının yünleri birbirine girdiği için beni biraz uğraştırdı. Halının yünlerinin çoğunu topladığım için daha sonra böyle bir sorunla karşılaşacağımı düşünmüyorum. Toz torbasız ürünlerin yanı sıra edindiğim bilgiye göre su filtreli ürünlere de talep çok. Bu tarz ürünleri genelde evinde astım hastası olanlar ya da toz alerjisi olanlar kullanıyor.

Elektrik süpürgelerinde halı yıkama özelliği tercih edilmiyor
Yeni süpürgelerde ıslak-kuru yıkama özelliği de bulunuyor. Benim test ettiğim süpürgede böyle bir özellik yok ama komşularım yeni satın aldıkları süpürgelerde genellikle bu özelliği tercih ediyorlar. Ancak bu tarz süpürgelerin biraz meşakatli olduğundan da yakınmıyor değiller. Temizlik sırasında ve sonrasında makinenin temizliğini yapmak ve kirli suyu boşaltmak gerekiyormuş. Bu da zahmetli bir iş olduğundan genellikle elektrikli süpürge seçimlerinde daha pratik olduğu için kuru temizlik tercih ediliyor. Halı yıkama makinesi satın alanlar ise bu makineler çok ağır ve kullanışsız olduğu için satın aldıkları makineleri kullanmayı tercih etmiyorlar. Bu makineler uzun süre bir tarafta atıl olarak kaldıktan sonra kendi kendilerine bozuluyor ve bir daha kullanılamaz hale geliyor.

Temizlik robotları bütçeyi zorluyor
Bu yazıyı okuyan çoğu okurun kapısı temizlik ve sağlık robotu pazarlamacıları tarafından çalınmıştır. Benim ise bir kez değil, binlerce kez demo için kapım çalındı diyebilirim. Geçmiş yıllarda bir proje için İhlas Holding’te kısa bir süre çalışmıştım. Bütün holding çalışanları İhlas Aura Cleanmax temizlik robotu sattığı için dolayısı ile tek başıma  bir hedef kitle haline gelmiştim. Günde en az 10 kişi bana robot satmaya çalışıyordu. Bense her defasında bir temizlik robotu satın alacak kadar titiz bir ev kadını olmadığımı anlatıyordum kendilerine… Ama nafile!… Mite denilen ve evimizde bizimle yaşayan parazitlerden tutun da her türlü biyolojik canlıya dair ezberledikleri herşeyi bir çırpıda anlatıyorlardı. Ben ise bütün bu pazarlama girişimlerine karşı: “Bir temizlik robotuna milyarlar verecek kadar kafayı yemedim”, “Buyrun evimin anahtarları!… Haftada iki kez demo yapın, ben gelince kontrol ederim” ya da  “Bizim evde Mite-larla birlikte ekolojik bir denge kurduk, bizi rahatsız etmeyin” gibi geçiştirme salvoları ile aradan sıyrılıyordum. O gün ne düşünüyorsam, şimdi de aynı şekilde düşünüyorum. Bir halı yıkama makinesine ya da elektrikli süpürgeye asla fiyat ortalamasının üzerinde para vermem. Zaten artık kimse evde halı yıkamıyor. Ev temizliğinde hijyen için antibakteriyel ürünler kullanılmaya başlandı. Hatta artık piyasada antibakteriyel özellikli halılar bile mevcut. Hal böyle iken neden bu kadar pahalı ürünler satın alalım ki?
İhlas’ın Aura Temizlik Robotu dışında piyasada Amerika’da üretilen Rainbow marka temizlik robotları var. Onlar çok daha pahalı. Markanın ürün yelpazesinde benim hiç bir zaman satın almayacağım ürünler yer alıyor. Satın almama nedenim kesinle ürünlerin fiyatları. Kalite bakımından oldukça üstün görünüyorlar ama benim öncelikli tercihim olamayacak kadar fiyatları yüksek.

Türkiye’de tasarlanıyor, Çin’de üretiliyor
Homend marka ev aletlerinin tasarımı Türk kadınlarının beğenileri dikkate alınarak, Türkiye’de yapılıyor. Üretim ise Çin’de gerçekleşiyor. Ürünlerin Çin’de üretilmesi aklınıza kötü şeyler getirmesin. Bir çok büyük marka artık Çin’de üretim yapıyor. Eskiden kalma alışkanlıkla -Made In China- olan bir ürüne pek de iyi gözle baktığımız söylenemez. Ancak zaman değişti.. Çin, Dünya’nın en iyi markalarının üretim üssü oldu. Eski olumsuz imajından kurtulmak içinse artık Çin’de üretilen ürünlerin üzerinde- Made In P.R.C- ibaresi yer alıyor. Kısaltmanın açılımı ise şöyle; People’s Republic of China.

Komşularıma ve arkadaşlarıma sordum: En iyi elektrikli süpürge hangisi?

Aysel ablam: Bosch elektrikli süpürge kullanıyorum. 1700 Watt olan. Boyun fıtığım olduğu için küçük ve emiş gücü fazla olan bir ürüne ihtiyacım vardı. 5 yıldır kesintisiz kullanıyorum, hiç bir şikayetim yok.
Halı yıkama makinesi olarak da Arçelik marka bir halı yıkama makinesi almıştım, çok uzun zaman oldu. Halı yıkama makinesi çok ağır olduğu için kullanamadım, kullanışsız geldi ama güzel temizliyordu. Halı yıkama makinesini kullanabilmek için çok fazla güçlü olmak lazım. Beni çok yorduğu için kullanmıyorum, halı yıkama firmalarına yıkattıyorum halılarımı. Halıları yıkamaya vermek bence daha akıllıca bir çözüm. Elektrik, su ve deterjanın maliyeti çok fazla olduğu için evde halı yıkamayı tercih etmiyorum. Kendimi de halı yıkayacağım diye parçalamıyorum.

Ali bey (İnsan Kaynakları Şirketi Yöneticisi): Güney Koreli  elektronik devi Samsung’un elektrikli ev aletleri piyasasına girmesi, güzel yenilikler getirdi ve klasik kullanım alışkanlıklarını değiştirdi. Ben Samsung’un Twin Chamber modeli elektrikli süpürgesini kullanıyorum. Örneğin benim elektrikli süpürgem şimdi çok daha hafif fakat emiş gücü eski makineme göre daha fazla. Kumandası sapının üzerinde olduğu için eğilip doğrulmama gerek kalmadan, evimi süpürebiliyorum. Bel fıtığım olduğu için zaten eğilip doğrulmakta güçlük çekiyordum. Ayrıca süpürgemin torbasız olması ve haznesinin bir sürahi gibi olması boşaltma ve temizlik açısından son derece hijyenik ve kullanışlı.

Arkadaşım Handan: 8 yıldır Bosch marka elektrikli süpürge kullanıyorum. Geçen ay elektrikli süpürgemin yaşlandığını farkettim. Eski performansını kaybetmişti, çekim gücü azalmıştı. Ben de Bosch bayisine gidip, kendime daha genç ve performansı yüksek , çekim gücü yüksek bir elektrikli süpürge aldım.
Bütün ev kadınlarının en çok dikkat ettiği özellik satın aldıkları elektronik eşyaların kullanımının kolay olması ve dayanıklı olması. Seçenekleri çok fazla ve çok gelişmiş ürünlerin daha sık bozulduğunu düşünüyoruz. Türk toplumunun genel yapısını düşünürsek , teknolojiye daha yeni adapte olan bir toplum ve dolayısı ile teknoloji bakımıdan çok fazla gelişmiş ürünler Türk kadınına çok hitap etmiyor. Bu tarz ürünleri satın alan kadınlar, komşularına hava atmak için satın alıyorlar. Ben ev eşyası satın alırken eşyanın dayanıklı olmasını ve fazla seçenekli olmamasına dikkat ediyorum. Zaten satıcılarda bu anlamda müşterileri uyarıyorlar. Çok fazla seçenekli ürünlerin bozulma oranları daha yüksek oluyor ve teknik serisler de bu savımı destekliyorlar. En çok arıza bu tarz makinelerde çıkıyor. Bir de satın aldığım markanın güvenilir ve bilinirliği olan bir marka olmasına dikkat ediyorum.

Komşum Nazlı abla: Daha önceden Rowenta marka elektrikli süpürge kullanıyordum. Eskiyinceye kadar onu kullandım. SonraArçelik marka bir elektrik süpürgesi satın aldım. Eskiyinceye kadar onu kullandım ama memnun kalmadım. Sanki tozları iyi çekmiyordu. Kızım evlenirken çeyizine Bosch marka bir elektrik süpürgesi almıştım. Kızımın evine misafirliğe gittiğinde kızım evi süpürürken süpürgesinden çok memnun olduğunu söyledi. Ben de denedim ve beğendim. Bunun üzerine kendime aynı markanın süpürgesinden aldım.
Küçük boy elektrik süpürgeleri tozları iyi çekmediği için büyük boy bir süpürge satın aldım. Süpürgemden memnunum. Süpürgemle ıslak-kuru temizlik yapabiliyorum ama ıslak temizlik yapmayı tercih etmiyorum. Kendi elimle halıları sildiğimde daha temiz oluyor. Halıları zaten yıkamaya gönderiyorum. Yaklaşık 7 sene önce Fakir marka bir halı yıkama makinesi satın almıştım. Çok ağır olduğu için kullanamadım. Kullanmak bir yana yerinden bile kaldıramıyordum. O makineyi kullanmak için erkek gücü gerekiyordu. Eşim de akşam işten geldiğinde ya da haftasonu tatilinde halıları  yıkamayacağı için makineyi kullanamadı. Uzun bir süre köşede durdu ve kendi kendine bozuldu. Günlük temizlik için Fantom’un Şipşak süpürgesini kullanıyorum. Haftada bir kez de derin temizlik için Bosch elektrikli süpürgemle evin temizliğini yapıyorum.

Komşum Hatice Abla: 11 yıldır Bosch elektrikli süpürge kullanıyorum.Süpürgem artık eskidi ve eskisi gibi süpürmüyor.Komşularımın çoğu tozu suyla toplayan yeni süpürgelerden kullanıyorlar fakat bu süpürgeler temizliğe başlamadan ve temizlikten sonra süpürgeyi temizlemesi zor olduğu için çok memnun değiller .Bende ilk başta bu tarz süpürgelerden satın almak istiyordum ama şimdi düşünmüyorum yakın zamanda makinamı yenilemeyi düşünüyorum.Gene Bosh marka bir elektrik süpürgesi almayı düşünüyorum.

Arkadaşım Selmin: Nurhan’cım evleri ben süpürmüyorum, Ayşe Hanım süpürüyor. Evde Bosch marka bir süpürge kullanıyoruz. Ayşe Hanım memnun. Zamanımı ev işleri ile değil, yemek pişirerek, iyi anne olmaya çalışarak ve ertesi gün iyi doktorluk yapabilmek için yeterince dinlenerek geçirmeye çalışıyorum. Nefret ettiğim ev işlerini zorla yaparak değil….

Arkadaşım Özge: Biz Arçelik kullanıyoruz ama süpürgenin torbasını takmayı unutup, toz çektik, süpürgeyi bozduk. Torbasını takmadan bildiğin badana tozunu çektik. Torbası varken bile yapmamamız gereken bir şeyi yaptık. Abimleri alt daireye taşıyorduk..Taşınma esnasında evde toz, badana kırıntısı falan olmuştu. Çalı süpürgesiyle üşendim, elektrik süpürgesiyle çekeyim dedim ama baktım torbası dolmuş. Çıktım üst kata bizim eve torbasını almaya. O sırada komşumuz giriyoo alt kata, yardım amaçlı… Dur ben süpüreyim burayıı diyor veeee…. O tozu torbasız makinaya çekiyor. Hadise bundan kaynaklı. Bizim elektrik süpürgesi oluyor mu sana uçak?! Acayip gürültülü bir sesle 1 ay daha ev süpürdüm ben. Mahallenin sonundan bile ev süpürdüğüm anlaşılıyordu… O derece bir ses yani.. Motorun canını okumuştuk, zaten yaptırmaya kalksak aynı fiyat. Alalı çok olmuştu, garantisi bitikti. Artı bizden kaynaklanan kullanım hatası vardı. Yinede süpürüyordu ama çok ses çıkarıyordu. Sonra tekrar yeni bir süpürge satın aldık. 1800 devirdi galiba. Sorun yok o süpürgeden yana. Ayrıca annem Arçelik Bayisini tanıyor.  Mağazayı falan… Sıkıntı olmuyor. Şimdiki süpürgenin çekiş gücü daha iyi ve gayet memnunuz makinemizden…

Bir de İhlas süpürge ve yıkama robotumuz var. İlk zamanlarda ev süpürürken onu kullanıyorduk. Ama pratik değil diye normal torbalıya geçelim dedik. O su ile kullanılıyor ve her defasında suyu dök, temizle… Yorucu oluyordu. Aslında daha sağlıklı ama iş uzuyordu. Fakat şimdi yıkama fonksiyonunu kullanıyoruz, muhteşem! Tüm mahalleyi geziyorum onla, tertemiz yıkıyor. Komşularım bazen rica ediyorlar, kıramıyorum. Onların halı ve koltuklarını falan da makineyle temizliyorum. Temizlik yaparken Kosla Halı Şampuanı kullanıyorum, 3-4 kapak. Şampuansız olmaz. Burası annemin genç kızlık mahallesi. Böyle iyiliklerin aramızda lafı olmuyor. Aile gibiyiz, ondan bu ilgi ve alaka…